Nyheter Världen

Obama drev med Trump på årlig middag

Årets korrespondentmiddag var den sista under Barack Obamas tid i Vita huset.
Årets korrespondentmiddag var den sista under Barack Obamas tid i Vita huset.

Barack Obama var i sitt esse under den årliga korrespondentmiddagen i Washington. Den amerikanske presidenten drog skämt om sina politiska motståndare på middagen, den sista i sitt slag innan han lämnar sin post efter nyår.

Korrespondentmiddagen började som en årlig fest då presidenten träffade politikreportrar under lättsamma former. I dag är det ett kändistätt evenemang som lockar omkring 2 000 gäster.

Presidentaspiranten Donald Trump, som själv inte var på plats, fick sig en rejäl släng av sleven.

– Jag är lite sårad att han inte är här. Vi hade så kul sist, sade Obama, och syftade på 2011 års middag då Obama visade ett klipp från Lejonkungen – som han hävdade var en förlossningsvideo – efter anklagelser från Trump om att Obama inte skulle vara född i USA.

Även presidentaspiranten Bernie Sanders blev föremål för presidentens vitsar.

– Bernie, du ser ut som "a million bucks". Eller, för att uttrycka det på ett sätt som du förstår: du ser ut som 37 000 donationer på 27 dollar styck, sade Obama och syftade på Sanders gräsrotsfinansierade kampanj.

Obamas tal slutade med att han "droppade micken" – en tradition från 1980-talet som går ut på att en rappare eller komiker låter mikrofonen falla till marken efter ett lyckat framträdande.

– Obama out, sade presidenten och lämnade scenen.

Susan Walsh/AP/TT
Innan Obama lämnade scenen "droppade" han micken.
Susan Walsh/AP/TT
Barack Obama kysste sin fru Michelle Obama efter sitt tal på korrespondentmiddagen.