Nyheter Ekonomi Världen

Obama firar nationalparken hundra år

USA:s president Barack Obama besökte nationalparken Yosemite i Kalifornien för att hedra det var hundra år sedan den amerikanska nationalparksorganisationen skapades.
USA:s president Barack Obama besökte nationalparken Yosemite i Kalifornien för att hedra det var hundra år sedan den amerikanska nationalparksorganisationen skapades.

Nationalparkernas organisation i USA fyller hundra år. Jubileet hedras av president Barack Obama i ett framträdande framför glänsande granitberg och porlande vattenfall i Yosemite National Park i Kalifornien.

– Detta går inte att fånga på en skärmplatta eller ens som en oljemålning. Man måste komma hit och andas in det själv, sade Obama i ett kort tal på bron Sentinel.

Obamas framträdande var symbolladdat, då nationalparkernas historia har varit kantad av historiska presidenters insatser för att skydda stora landområden och bevara viktiga platser. Besluten var kontroversiella, då de innebar att kommersiell exploatering av stora landområden förbjöds.

President Theodore Roosevelt skrev under en skyddande lag redan 1906, följt av att Woodrow Wilson som inrättade National Park Service tio år senare.

1933 samlade president Franklin D Roosevelt samtliga instanser som bevarade utvalda monument och parker till en federal myndighet.

För president Obama, som lämnar sin post den 20 januari nästa år, är det viktigt att påminna det amerikanska folket om insatserna han gjort för sin hjärtefråga: miljön. Presidenten har lagt till ytterligare 20 platser till nationalparkslistan, ingen tidigare president har skyddat så stora arealer från kommersiell utveckling som han.

– Vi har mer arbete att utföra för att bevara vårt lands kultur och vår historia. Vi är inte klara än.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset