Nyheter Ekonomi Världen

Obama har landat på Kuba

President Barack Obama and hans hustru Michelle tas emot av Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez vid ankomsten till Havanna.
President Barack Obama and hans hustru Michelle tas emot av Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez vid ankomsten till Havanna.

President Barack Obama har landat på Kuba. Det är det första besöket av en amerikansk president i landet på 88 år och öppnar ett nytt kapitel i de upptinade relationerna mellan grannarna.

"Hur är läget Kuba? Har just landat här, ser fram emot att möta och höra direkt från det kubanska folket", twittrade USA:s president Barack Obama direkt efter att Air Force One landat på Jose Martis internationella flygplats i Havanna.

Obama klev därefter ner på kubansk mark. Han gick nerför trappan från planet med hustrun Michelle vid sin sida och ett paraply i handen. Efter några steg i trappan vinkade Obama för första gången och när de nått trappans slut möttes presidentparet av den kubanska mottagningskommittén, uppradad under svarta paraplyer.

Historiskt besök

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla tog emot det amerikanska presidentparet och döttrarna Maila och Sasha. Även Michelle Obamas mor är med på resan.

Därmed inleddes också det historiska besöket – det första av en amerikansk president på 88 år. Då besökte president Calvin Coolidge Kuba. Nu är målet att fortsätta normaliseringen av relationerna, en utveckling Obama och Kubas president Raúl Castro inledde i december 2014.

Första kvällen ska familjen i första hand turista och bland annat besöka historia kvarter i Havanna. De kubanska myndigheterna har satt in stora arbeten med målning av byggnader i huvudstaden och asfaltering av de vägar Obamas kortege ska resa på, rapporterar BBC.

Dissidenter greps

Men ett tecken på att kommunistregimen inte tänker lägga sig platt för kraven på ökad demokrati gavs bara timmarna innan Obama landade. Då bröt polisen upp en manifestation av en grupp dissidenter i Havanna och frihetsberövade ett 50-tal personer, rapporterar Reuters.

Det var rörelsen Damer i vitt (Damas de Blanco), som bland annat består av fruar och barn till politiska fångar i landet, som efter en gudstjänst satte sig ner och blockerade en gata i området Miramar. Gruppen protesterar mot politiskt förtryck i landet. De drogs in i polisfordon medan motdemonstranter skrek slagord efter dem.

En liknande manifestation genomförs varje söndag, och de frihetsberövade släpps oftast efter några timmar. Men den här gången var protesten ovanligt intensiv.

Berta Soler, ledare för Damer i vitt, har bjudits in när Obama ska träffa människorättsaktivister på tisdag.

Desmond Boylan/AP/TT
Kubas huvudstad Havanna börjar fyllas av olika varianter på den amerikanska flaggan inför president Barack Obamas besök.
Desmond Boylan /AP/TT Boylan
Det råder Obamafeber på sina håll i Kuba inför den amerikanska presidentens besök. En kubansk man klädd i skjorta och huvudsjal med tyg som det amerikanska stjärnbaneret.