Nyheter Världen

Obama i brandtal för Europa

"Ett förenat Europa var en gång en dröm för ett fåtal, och förblir mångas hopp och en nödvändighet för alla", sade Obama under sitt tal i Hannover.
"Ett förenat Europa var en gång en dröm för ett fåtal, och förblir mångas hopp och en nödvändighet för alla", sade Obama under sitt tal i Hannover.

Ert välstånd bygger på er gemenskap – och USA står alltid vid er sida, var budskapet i dag när Barack Obama i ett tal lovordade Europa.– Ni behöver kanske någon som inte är europé för att påminna er om vad ni har åstadkommit, sade USA:s president.

Som så ofta tog Obama till stora ord från talarstolen. Det skedde i Hannover i Tyskland, där han möter förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Italiens premiärminister Matteo Renzi, som alla satt i publiken under amerikanens tal.

– Ett förenat Europa var en gång en dröm för ett fåtal, och förblir mångas hopp och en nödvändighet för alla, sade Obama.

Världen och USA behöver ett enat Europa, underströk han, mot bakgrund av britternas folkomröstning om utträde i juni, växande nationalistiska partier och en uppslitande flyktingkris.

"Glöm inte vilka ni är"

Obama påminde om hur extrem nationalism en gång "slukade" kontinenten, men hur den reste sig ur andra världskrigets ruiner.

– Ni kan tvista om vilka fotbollsklubbar som är bäst och vem som borde vinna Eurovision Song Contest, sade han, men 500 miljoner människor från 28 länder i en union med en gemensam valuta är "en av de största politiska och ekonomiska bragderna i modern tid".

– Glöm inte vilka ni är, sade presidenten.

Obama lyfte också fram vikten av att Europas och USA:s ekonomier är sammanflätade för att åstadkomma välstånd, men också att resurserna fördelas rättvist.

– Annars är det inte konstigt att många reser sig mot globaliseringen.

Omtvistat handelsavtal

Budskapet om sammanflätade ekonomier går ihop väl med ett av de stora samtalsämnena på toppmötet, det planerade frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA som Obama vill få på plats innan han lämnar presidentposten efter årsskiftet.

Avtalet har mött stark kritik på båda sidor av Atlanten – inte minst i Tyskland. I lördags gick tusentals människor ut på gatorna i Hannover för att demonstrera mot TTIP, som kritikerna anser är odemokratiskt och åsidosätter standarder för miljö- och djurskydd.

Även flyktingkrisen diskuteras. I lördags besökte Angela Merkel ett flyktingläger i Turkiet nära den syriska gränsen och träffade premiärminister Ahmet Davutoglu. Regeringen i Ankara har tidigare hotat med att riva upp flyktingöverenskommelsen med EU om inte unionen håller sitt löfte om visumfrihet för turkiska medborgare – ett hot som upprepades i helgen.

Början till slutet

Obama prisade Merkels försök att få till ett ordnat system för de flyktingar som söker sig till Europa och vill inte se en kontinent som på nytt bygger murar.

Obamas besök hos Merkel markerar början till slutet för det nära samarbetet mellan de två ledarna, i och med att Obama kommer att lämna sin post efter årsskiftet. Nyligen kallade den amerikanska tidningen The Atlantic Angela Merkel för Obamas "favoritallierade", och hävdade att Merkel är en av få världsledare som den amerikanske presidenten verkligen respekterar. Skälet ska bland annat vara den eftertänksamma ledarstil de av många anses ha gemensam.

Carolyn Kaster/AP/TT
President Barack Obama håller förbundskansler Angela Merkel i handen när hon testar virtual reality-glasögon i på en industrimässa. Mötet i Hannover blir troligen Obamas sista besök i Tyskland under sin tid som president.