Nyheter Världen

Obama inviger tysk industrimässa

Barack Obama landade i tyska Hannover vid lunchtid på söndagen.
Barack Obama landade i tyska Hannover vid lunchtid på söndagen.

Barack Obama landade i tyska Hannover vid lunchtid på söndagen.På den amerikanske presidentens program ingick en invigning av stadens industrimässa, som är världens största i sitt slag.

Obama togs emot på flygplatsen i Hannover av Jürgen Christian Mertens, en högt uppsatt tjänsteman på tyska UD, och Stephan Weil, ledare för delstaten Niedersachsen.

Besöket i Tyskland är Obamas femte officiella sedan han tillträdde som president. Under dagen överlade Obama med den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Ett av Obamas mål med resan är att fördjupa samtalen om det planerade frihandelsavtalet TTIP, som den amerikanske presidenten vill sjösätta innan han lämnar sin post i januari. Även Merkel vill få till ett avtal.

På en gemensam presskonferens i Hannover underströk de båda ledarna vikten av att genomföra avtalet.

Tysklands socialdemokratiske vicekansler Sigmar Gabriel höjde dock ett varningens finger för att överenskommelsen inte lär gå i lås om inte USA gör vissa uppoffringar.

– Amerikanerna vill hålla fast vid sin "köpa amerikanskt"-idé. Vi kan inte acceptera det, sade han till tidningen Handelsblatt.

På måndag får Obama och Merkel sällskap av ledarna för några av de största EU-länderna för ett informellt toppmöte. Obama väntas också hålla ett tal om sina visioner för relationen mellan EU och USA.

Läs också