Nyheter Världen

Obama: Kuba är inget hot mot USA

USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro höll en gemensam historisk presskonferens i Havanna på måndagen.
USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro höll en gemensam historisk presskonferens i Havanna på måndagen.

Kuba är inte något hot mot USA, slog president Barack Obama fast när han och Kubas president Raúl Castro höll en gemensam – och ordrik – presskonferens i Havanna på måndagen.Castro inledde med att kritiserade den amerikanska blockaden.

Raúl Castro konstaterade först att Kuba noterat Obamas försök i den amerikanska kongressen att lyfta blockaden mot Kuba. Den är det största hindret mot ekonomisk utveckling och välståndet för kubanerna, enligt honom.

– Mycket mer kan göras om USA:s blockad lyfts, konstaterade Castro och uppmanade sedan USA lämnar den amerikanska Guantanamobasen på Kuba.

Obama svarade – med ett nästan lika långt anförande när det till slut blev hans tur – att frågan om hur fort blockaden kan lyftas är beroende på hur snabbt de båda staterna kan lösa sina skillnader i synen på mänskliga rättigheter.

"Ge mig en lista"

– Det finns ett stigande intresse i kongressen för att blockaden ska lyftas, förklarade Obama och sade att han och Castro ändå är överens om att senare i år hålla överläggningar på Kuba om frågor som rör mänskliga rättigheter.

När en amerikansk journalist frågade varför Kuba har politiska fångar och varför de inte släpps verkade Castro indirekt förneka att det finns politiska fångar i landet.

– Ge mig en lista på politiska fångar och jag ska frige dem, sade han och skakade på huvudet.

"Förändringen kommer"

Men om tonen mellan de båda presidenterna var artig under presskonferensen så verkade den närmast hjärtlig tidigare under dagen när de forna ärkefienderna tog i hand inför kamerorna.

De log mot varandra och ställde upp sig för kamerorna, innan de inspekterade den uppställda hedersvakten. Båda ländernas flaggor var hissade, båda nationalsångerna spelades.

– Förändringar kommer att ske och jag tror att Raúl Castro förstår det, sade Obama i en intervju med tv-kanalen ABC kort efter sin ankomst till Kuba.

Tal till kubanerna

Obama är den förste president från USA som besöker Kuba sedan Calvin Coolidge, som anlände med slagskepp 1928.

På måndagskvällen står Castro värd för en statsmiddag i Revolutionspalatset (Palacio de la Revolución) i Havanna.

Under tisdagen ska Obama hålla ett haussat tal till det kubanska folket, som sänds i kubansk tv. Han ska också möta människorättsaktivister och gå på basebollmatch mellan Floridalaget Tampa Bay Rays och Kubas landslag.

Inför Obamas besök har polisen frihetsberövat ett 50-tal personer från rörelsen Damer i vitt (Damas de Blanco) som protesterar mot politiskt förtryck i Kuba. Rörelsen består av fruar och barn till politiska fångar i landet.

Ramon Espinosa /AP/TT
Raúl Castro och Barack Obama. Ett historiskt handslag har nu ägt rum mellan de båda i Revolutionspalatset i Havanna.
Ramon Espinosa/AP/TT
Kubas president Raúl Castro och hans amerikanske kollega Barack Obama inspekterar hedersvakten i Revolutionspalatset i Havanna.
Dennis Rivera /AP/TT
USA:s president Barack Obama med handen på hjärtat när den amerikanska nationalsången spelas i Havanna. I bakgrunden syns ett monument över revolutionsikonen Ernesto "Che" Guevara,
Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
USA:s president Barack Obama och Michelle Obama besöker gamla Havanna.