Nyheter

Obama talar sig varm för Clinton

President Barack Obama vid en presskonferens i Vita huset förra veckan. Nu ska han tala på Demokraternas konvent.
President Barack Obama vid en presskonferens i Vita huset förra veckan. Nu ska han tala på Demokraternas konvent.

Det är dags för Hillary Clintons vän och tidigare chef, Barack Obama, att inta Demokraternas konventscen. En svår balansgång väntar USA:s president, som uppges ha arbetat med sitt tal i veckor.

Obama vill sannolikt framhålla delar av sitt politiska arv samtidigt som han manar Demokraterna till enande, reflekterar över utvecklingen i USA och lyfter sin förra utrikesminister – kvinnan som vill bli hans efterträdare.

– Talet kommer att fokusera på att utrikesminister Clinton har omdömet, tuffheten och intellektet att efterträda honom i Ovala kontoret, sade Vita husets pressekreterare Erik Schultz vid en briefing på tisdagen.

Tillgång eller belastning?

Men enligt Schultz vill Obama också prata om vad landet har uppnått under hans snart åtta år i Vita huset, om "sinnrikheten och beslutsamheten" hos det amerikanska folket som lett till ekonomisk återhämtning, jobbskapande och förbättrat globalt anseende.

– Han satt uppe sent i går kväll och skrev på talet . . . Presidenten vet hur viktigt det är.

Stöd från en sittande president kan vara både en fantastisk tillgång och en belastning för en kandidat. I fallet Obama-Clinton, i dagens polariserade USA, är det särskilt sant.

Amerikanska medier uppger att Obama är ivrig att komma ut och kampanja för Hillary Clinton, mot Republikanernas Donald Trump. Men för Clinton är det viktigt att det inte framstår som att en röst på henne är en röst på en tredje mandatperiod med Obamas politik. Den sittande presidenten har trofasta anhängare, men har också gjort många besvikna – väljare som anser att han inte levt upp till sina löften om förändring.

Kan förändra

Just förändringsförmåga och handlingskraft var återkommande teman när Hillary Clintons make, expresident Bill Clinton, konventstalade under natten till onsdagen.

– Hon är den bästa jäkla förändraren jag har träffat i hela mitt liv, sade Bill Clinton sedan hustrun formellt utsetts till presidentkandidat genom mötets omröstning.

Röda, vita och blå flaggor vajande i publiken när Clinton med egenskrivna ord vittnade om sina 45 år med sin fru.

– Du kan sätta henne på vilken problematisk plats som helst och efter en månad så har hon gjort det bättre, sade han.

Tim Kaine, 58-årig senator från Virginia, utsågs formellt till partiets vicepresidentkandidat på onsdagen. Liksom Clinton valdes han med acklamation, dånande applåder och jubel.

John Locher/AP/TT
Demokratiska delegater jublar efter att Hillary Clinton utsetts till partiets presidentkandidat.
Carolyn Kaster/AP/TT
Ett litet barn i bärsele håller i en Clinton-skylt på partikonventet.
John Locher/AP/TT
Massor av röda, vita och blå flaggor vajade i publiken under Bill Clintons tal.
J. Scott Applewhite/AP/TT
Hillary Clinton i en videohälsning till konventet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset