Nyheter Världen

Obama: Trump kan ingenting om världen

Obama sågar Trumps utspel punkt för punkt.
Obama sågar Trumps utspel punkt för punkt.

USA:s president Barack Obama säger att Donald Trumps senaste utspel om kärnvapen visar att han inte vet mycket om utrikespolitik – eller om världen i stort.

– En person som gör ett sådant uttalande vet inte mycket om utrikespolitik eller kärnvapen eller den koreanska halvön, eller världen i stort, säger Obama på en pressträff i Washington, efter kärnsäkerhetsmötet NSS.

I en intervju har Trump sagt att han skulle överväga att låta Japan och Sydkorea skaffa egna kärnvapen, snarare än att räkna med USA:s skydd mot Nordkorea och Kina.

Obama har tidigare inte gjort någon hemlighet av att han tar avstånd från Trump, som leder i kampen om den republikanska presidentkandidaturen, och han fortsatte med det, mycket skarpt, på pressträffen.

– Presidenten i USA måste förstå vad som pågår runt om i världen, säger han och sågar Trumps förslag punkt för punkt.

Alliansen med Japan och Sydkorea är en av hörnstenarna i USA:s närvaro i Stillahavsområdet och har garanterat fred och välstånd där, sade han. Den har stärkt handeln och förebyggt en kärnvapenupptrappning.

– Man vill inte riskera det. Det är en investering som vilar på uppoffringen av våra män och kvinnor under andra världskriget, säger Obama.

– Jag vill inte ha någon i Ovala rummet som inte förstår hur viktigt det är.