Nyheter Världen

Obama: Trumps uttalande "slafsigt"

President Obama försäkrade hbtq-personer att de har starkt stöd bakom sig.
President Obama försäkrade hbtq-personer att de har starkt stöd bakom sig.

USA:s president Barack Obama vänder sig till hbtq-samhället efter massakern på en gayklubb i Orlando:– Ni är inte ensamma. Det amerikanska folket och våra allierade och vänner världen över är med er.

Han uttalade sig på en presskonferens i Washington efter ett möte med nationella säkerhetsrådet som var sammankallat före Orlando-attacken för att diskutera den USA-ledda insatsen mot Islamiska staten (IS) i Iraq och Syrien.

Enligt honom tappar IS mark både i Irak och i Syrien.

Han kallade skytten på gayklubben för en arg, störd, instabil ung man som blivit radikaliserad.

I talet riktade Obama stark kritik mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps "lösa snack" och "slafsighet", när han uttalar sig muslimer.

– Vi har nu förslag från den presumtive republikanske nominerade till president i USA att förbjuda alla muslimer att emigrera till Amerika – ett språkbruk som utesluter immigranter och utgår ifrån att hela religiösa samfund är inblandade i våld. Var ska det här sluta? undrade Obama.

Även Trumps demokratiska utmanare Hillary Clinton kritiserade hans "bisarra skränande och direkta lögner". Hon sade att Trumps krav på att all muslimsk invandring ska stoppas ställer amerikaner mot amerikaner och att det precis vad terrorister vill.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset