Nyheter Världen

Obama: Vi måste agera

President Barack Obama och vicepresident Joe Biden besöker en minnesplats för offren i massakern i Orlando i Florida.
President Barack Obama och vicepresident Joe Biden besöker en minnesplats för offren i massakern i Orlando i Florida.

USA:s president Barack Obama sade efter att ha besökt Orlando på torsdagen att det krävs handling för att undvika framtida masskjutningar. Han och den amerikanske vicepresidenten Joe Biden mötte överlevande och anhöriga till offren från nattklubbsmassakern.

– Om vi inte agerar kommer vi att se fler massakrer som den här för att vi kommer att välja att tillåta dem ske, varnade Obama.

Han underströk att de två senaste terrorattackerna på amerikansk mark var "hemmaodlade". USA har gjort det för lätt för störda och hatiska personer att köpa automatvapen på laglig väg, sade presidenten.

Efter ett känslomässigt möte med anhöriga till offren upprepade Obama kravet på skärpta vapenlagar. Han sade också att ögonblicket är inne för reflektion över hur våld mot och diskriminering av hbtq-grupper ska stoppas i USA och i resten av världen, rapporterade Reuters.

Liten framgång

Demokraterna i USA:s senat har, några dagar efter massakern i Orlando, vunnit en liten delseger i kampen för skärpta vapenlagar. Senaten ska överväga ett förbud mot att terrormisstänkta personer får köpa vapen.

President Barack Obama välkomnar försöket efter att ha besökt anhöriga till offren.

Beskedet att senaten ska rösta om lagförslaget kom efter ett maratontal, en så kallad filibuster, av demokraten Chris Murphy. Han är senator för delstaten Connecticut, där 20 barn dödades i en skolskjutning 2012.

"Väg framåt"

– Jag blir kvar på det här golvet tills vi får någon signal, något tecken på att vi kan enas, sade Murphy när han inledde talet på onsdagsmorgonen.

Mer än 14 timmar senare meddelade han på Twitter att det, efter åratal av blockering i frågan, blir en omröstning, och att Demokraternas och Republikanernas ledare är eniga "om en väg framåt" för att förslaget ska godkännas av senaten.

Republikanerna brukar vara motståndare till alla typer av begränsningar i rätten att bära vapen. Men även partiets presidentkandidat, Donald Trump, har öppnat för skärpningar. Trump har sagt att han ska ta upp frågan med vapenlobbyns organisation National Rifle Association (NRA). NRA, som öppet stödjer Trump, har svarat att organisationen tycker att det bör vara svårare för personer som misstänks kapabla att begå terrorhandlingar att köpa vapen.

AP/TT
Demokraten Chris Murphy, senator för Connecticut, under sin filibuster till stöd för skärpta vapenlagar.
Helena Gustavsson/TT
En minnesceremoni i centrala Orlando i måndags.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset