Nyheter Toppnyheter

Obama vill att britter stannar i EU

Storbritanniens premiärminister David Cameron fick stöd av USA:s president Barack Obama i hans försök att få britterna att vilja stanna i EU.
Storbritanniens premiärminister David Cameron fick stöd av USA:s president Barack Obama i hans försök att få britterna att vilja stanna i EU.

USA:s president Barack Obama manar britterna att stanna kvar i EU.Inför mötet med den brittiske premiärministern David Cameron lyssnade Obama på Princelåten Purple Rain och åt lunch med drottning Elizabeth.

Obama och Cameron framträdde på fredagskvällen på en gemensam presskonferens på det brittiska utrikesdepartementet. Obama sade att han ville vara "ärlig" och betonade att britterna bör rösta för att stanna kvar i EU i folkomröstningen den 23 juni.

– Jag tror inte att EU begränsar Storbritannien, snarare tvärtom, sade han.

Enligt Obama har britterna tjänat på EU-medlemskapet för såväl jobb som handel och finansiell tillväxt. Dessutom är säkerhetssamarbetet en viktig faktor.

Obama och Cameron slog också fast att det är viktigt att stå upp för allianserna länderna har med EU och övriga världen. Ett eventuellt utträde - så kallat Brexit - skulle dock inte skada deras relationer nämnvärt.

– Alliansen är bland den äldsta och starkaste, sade Obama.

Han var samtidigt mån om att påpeka de negativa effekter en Brexit skulle ha på USA.

Väckt kritik

Obamas inblandning i den brittiska debatten har väckt kritik på flera fronter.

– Det här är en ovälkommen inblandning från den mest antibrittiske amerikanske presidenten som någonsin funnits, säger partiledaren för EU-fientliga Ukip, Nigel Farage, till Reuters.

Även Londons avgående borgmästare Boris Johnson är kritisk. Han har startat en kampanj för ett nej till EU.

"Kan vi ta tillbaka kontrollen över våra gränser och våra pengar och vårt regeringssystem? Yes, we can. Kan vi stå på våra egna ben? Yes, we can", skriver Johnson i tidningen The Sun.

På fredagens presskonferens svarade Cameron på kritiken. Han underströk att han inte har bett Obama att blanda sig i och att det är britterna själva som avgör om de ska stanna kvar i EU.

– Jag har ingen särskild makt över Barack Obama, sade den brittiske premiärministern.

De som förordar ett fortsatt medlemskap menar dock att Obama snarare har en skyldighet att blanda sig i, för att undvika att britterna gör något som de inte borde.

– Vi har ett uttryck som går: "en vän låter inte en annan vän köra på fyllan", säger amerikanske förre UD-tjänstemannen James Rubin till BBC.

Lyssnade på Prince

På presskonferensen fick Obama också frågan om hur han reagerade på artisten Prince bortgång.

Presidenten funderade på svaret och sade sedan att den amerikanske ambassadören i London har en skivspelare.

– Så i morse lyssnade vi på låtarna Purple Rain och Delirious inför våra möten.