Nyheter Världen

Obama vill ena landet i Dallas

President Barack Obama kommenterar dödsskjutningarna av fem poliser i Dallas, i samband med NATO-mötet i Warszawa. Arkivbild.
President Barack Obama kommenterar dödsskjutningarna av fem poliser i Dallas, i samband med NATO-mötet i Warszawa. Arkivbild.

När Barack Obama i dag åker till Texas är det för att visa sitt stöd för de fem ihjälskjutna polisernas familjer, men också för att ena ett splittrat land.

När Obama valdes till president för åtta år sedan kom det med förhoppningar om att minska klyftorna och rasismen i samhället. Efter dådet där fem poliser sköts ihjäl i torsdags kväll, försökte presidenten behålla optimismen.

– Jag är övertygad om att Amerika inte är så delat som vissa påstår. Det finns sorg, det finns ilska, det finns förvirring... men det finns enighet, sade han från NATO-mötet i Warszawa i lördags.

Vid minnesstunden som ska hållas i Dallas i dag ska förutom Obama även vicepresident Joe Biden och tidigare presidenten George W Bush medverka.

Motiverade av hat

Det senaste året har burit med sig flera grymma attacker motiverade av hat och upprepade gånger har poliser skjutit ihjäl svarta, vilket ytterligare har ökat motsättningarna i USA.

När de båda svarta männen Alton Sterling i Louisiana och Philando Castile I Minnesota sköts ihjäl av poliser förra veckan gick tusentals demonstranter ut på gatorna för att visa sin ilska. Men även Dallas-skytten verkar ha triggats. Innan han själv dödades av en bomb-robot sade han att han ville döda vita poliser, som hämnd för morden på svarta.

"Alla liv räknas"

Obama har haft svårt att tygla de problem med rasism och de liberala vapenlagarna, som åter aktualiserats av dådet i Dallas. Efter skjutningen sade han att det inte finns några motsättningar mellan att stödja brottsbekämpning och att erkänna att det finns problem med fördomar i rättssystemet.

– Så när människor säger att "svarta liv räknas", betyder inte det att blå liv inte räknas. Det betyder bara att alla liv räknas, sade han.

Obama har också upprepat sin önskan om striktare vapenlagar som han talade om efter massakern i Orlando den 12 juni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset