Nyheter

Obamas arv: Tung förebild för svarta

Brandon och Susan White firar Barack Obamas valseger 2008 på frisörsalongen Hyde Park Hair Salon i Chicago, där Obama brukade klippa sig. Arkivbild.
Brandon och Susan White firar Barack Obamas valseger 2008 på frisörsalongen Hyde Park Hair Salon i Chicago, där Obama brukade klippa sig. Arkivbild.

När Barack Obama valdes till USA:s mäktigaste ämbete hoppades en del att rasism och fattigdom skulle upphöra.Så blev det inte. Men han bröt ny mark och kan nu till många svarta amerikaners fasa ersättas med sin motsats, Donald Trump.

Historiens vingslag slår i södra Chicago. Det är valdag den 4 november 2008. 92-åriga Rosa Aldridge minns när svarta amerikaner som hon inte hade rösträtt. Men denna dag kan hon stödja traktens son, övertygad om att han kommer att vinna. 22-åriga dotterdottern Tanya Aldridge har hjälpt mormor till vallokalen och ska därefter hem och spela in valvakan för att kunna visa den för de barn hon hoppas få i framtiden.

Några timmar senare står det klart. Barack Obama har vunnit och Chicagos gator fylls av jublande, dansande, glädjegråtande människor. Mannen med slagorden "Hopp" och "Ja, vi kan" har inte lite att leva upp till – mitt i en bråddjup finanskris.

Våldsamma upplopp

Åtta år senare har påstådd polisbrutalitet med dödlig utgång mot svarta i städer som Ferguson 2014 och Baltimore 2015 skakat landet. Upploppen har rasat, känslorna svallat. En ny generation medborgarrättsrörelse, Black Lives Matter (ungefär Svarta liv är viktiga), har sett dagens ljus på sociala medier.

– Många förväntade sig att Obama skulle fokusera på de svarta, men det var inte realistiskt. Han är president för ett helt land och måste företräda alla, säger David Baker till TT:s utsände i New Orleans i sydstaten Louisiana.

Baker är biträdande redaktör på Louisiana Weekly, en nyhetstidning av och för svarta amerikaner.

Louisiana har bland de största inkomstskillnaderna i USA och högst andel fångar i landet, ja, kanske till och med i världen med 847 per 100 000 invånare 2014, enligt officiell statistik. Svarta är också starkt överrepresenterade bland fångarna. I New Orleans ligger också det ökända fängelset "Angola", som på 1800-talet var en plantage med slavar från det afrikanska landet med samma namn. Nu är det i stället överlag svarta fångar som arbetar på samma fält som slavarna. Då som nu övervakade av vita vakter till häst.

Obamacare viktigast

– En del förväntningar på Obama var ouppnåeliga. En del sade att rasismen skulle försvinna. Så är det förstås inte, säger DeRay Mckesson, svart aktivist från en annan stad känd för svåra rasmotsättningar, Baltimore. TT träffar även honom i New Orleans, på en konferens för journalister. Det var i Baltimore som en 25-årig svart man, Freddie Gray, dog under en polistransport, en händelse som utlöste kravaller.

Både Baker och Mckesson lyfter fram "Obamacare" – USA:s första allmänna sjukförsäkring – som den insats av presidenten som haft störst betydelse för de generellt sett fattigare svarta, även om reformen inte specifikt är riktad mot dem.

– Alla de som inte hade haft råd med försäkring skulle inte ha fått vård annars, säger David Baker.

Den förbättrade ekonomin, med minskad arbetslöshet, har liksom sjukförsäkringen också varit viktig för såväl svarta som andra.

Den symboliska betydelsen av att Obama blev vald ska heller inte underskattas.

– Han visade att vem som helst kan bli vad som helst, säger Baker.

Fasar för Trump

Men kritiker finns.

– En del som är besvikna säger: "Trots att Obama är president är jag fortfarande fattig", säger David Baker.

– Även om inte alla har hållit med om 100 procent av det som Obama har gjort, kommer svarta att minnas honom som en bra president, tror McKesson.

Efterträdaren i Vita huset kan heta Donald Trump, till många svarta amerikaners fasa.

– Det är oroande om han legitimerar hatretoriken inom politiken, säger McKesson.

Varken han eller Baker har hört en endaste svart person säga att hen kommer att rösta på den republikanske kandidaten.

– Jag har sett några på sociala medier, men jag tror att det är fejk, avslutar Baker.

Jeff Roberson/TT/AP
Demonstranter utanför poliskontoret i Ferguson, Missouri. Michael Brown sköts till döds av polisen ett år tidigare. Arkivbild.
Jeff Roberson/TT/AP
Demonstranter tågar i regnet i Ferguson, Missouri, för att minnas dödsskjutningen av Michael Brown ett år tidigare. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset