Nyheter Världen

Oberoende kandidat kan hota Trump

Paniken ökar inom Republikanerna inför utsikten att Donald Trump kan bli partiets kandidat i det amerikanska presidentvalet. En oberoende person, som både skulle kunna slå den kontroversielle affärsmannen och vinna valet, är en strategi som kan bli verklighet.

Webbtidningen Politico rapporterar att en grupp konservativa bidragsgivare har anlitat en konsultfirma i Florida med kopplingar till Republikanerna. Uppdraget är att undersöka om det är möjligt att hitta en person som kan ställa upp mot både Trump och Demokraternas kandidat och att vinna presidentvalet i november.

Slutsatsen är att det är att möjligt men bråttom. För att kunna vinna presidentvalet måste kandidaten vara välkänd, ha ordentlig ekonomisk uppbackning och kunna locka den "desillusionerade väljarkåren". Det finns också en rad legala hinder och krav i olika delstater som måste övervinnas och uppfyllas, lyder budskapet i ett pm som förberetts för gruppen och som Politico tagit del av.

Kan öka chanserna

New Yorks tidigare republikanske borgmästare Michael Bloomberg har sagt att han överväger att kandidera som oberoende. Men en opinionsmätning, publicerad i USA Today i mitten av februari, tyder på att Bloomberg snarare skulle kunna öka Trumps chanser att bli vald i november om Vermontsenatorn Bernie Sanders blir Demokraternas kandidat. Blir det förra utrikesministern Hillary Clinton är det mer osannolikt att Bloomberg skulle kandidera.

The New York Times skriver att om Trump blir vald till partiets kandidat kan Republikanerna komma att drabbas av ett internt uppror av "historiska proportioner". Tidningen jämför med den spricka som uppstod när vita i södern övergav Demokraterna under medborgarrättsrörelsens glansdagar för flera decennier sedan.

Projektet övergavs

En nominering av Trump skulle inte bara leda till att Republikanerna förlorar presidentposten, enligt kampanjveteranerna Alex Castellanos och Gail Gitcho.

"Vi skulle också förlora senaten, guvernörsval och moderata republikaner i representanthuset", skriver de i vad The New York Times beskriver som ett numera övergivet projekt för att stoppa Trump.

Medan paniken i partietablissemanget ökar har outsidern Trump medvind, både i opinionen och i form av stöd från inflytelserika republikanska guvernörer som New Jerseys Chris Christie och Paul LePage i Maine. Mångmiljardären syns och hörs i alla medier och lägger ner åtskillig energi på att angripa de andra republikanska aspiranterna, i synnerhet senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz.

"Såg nu att Marco Rubio ljög för en liten publik om mitt förflutna. Han är inte så smart som Cruz och kanske till och med en ännu större lögnare", heter det i en typisk tweet som Trump avfyrade i helgen.