Nyheter Världen

Ockupantledare: "Ge upp och åk hem"

Gripandena av ockupationsledaren Bundy och de andra ockupanterna skedde vid ett tillslag ute på landsbygden i Oregon.
Gripandena av ockupationsledaren Bundy och de andra ockupanterna skedde vid ett tillslag ute på landsbygden i Oregon.

Ammon Bundy och hans sex medhjälpare blir kvar i häktet utan chans att bli släppta mot borgen, beslutar en domstol i Portland i amerikanska delstaten Oregon enligt Reuters.Bundy uppmanar de övriga ockupanterna att ge upp.

Ammon Bundy och de andra greps när myndigheter i USA i tisdags slog till mot en väpnad grupp som i veckor ockuperat delar av ett naturreservat i östra Oregon. Talespersonen LaVoy Finicum sköts till döds vid tillslaget.

Från häktet uppmanar Bundy myndigheter att låta övriga ockupanter gå fria.

– Till er som är kvar i lägret; jag älskar er. Låt oss nu ta kampen härifrån. (...) Snälla ge upp. Åk hem och krama era familjer, sade Bundy i ett uttalande via sin advokat

Enligt The Oregonian ska omkring 40 personer finnas kvar i byggnader tillhörande naturreservatet söder om det lilla samhället Burns, som den beväpnade gruppen som kallar sig "Medborgare för konstitutionell frihet" ockuperade den 2 januari.

I korthet anser de att USA:s federala regering under flera decennier olagligt tagit över mark från privatpersoner och ranchägare i Oregon och på andra platser i västra USA. Statligt ägd mark, såsom naturreservatet, måste därför om igen hamna under lokal kontroll, resonerar de.

Polisen har spärrat av huvudvägen till lägret och federala polisen FBI har uppmanat ockupanterna att ge upp.