Nyheter Världen

Ockupation i Oregon drar ut på tiden

Ingången till det ockuperade Malheur National Wildlife Refuge i Oregon.
Ingången till det ockuperade Malheur National Wildlife Refuge i Oregon.

Den symboliska, men väpnade, ockupationen av ett naturreservat i nordvästra USA fortsätter.Bakom aktionen ligger ett nätverk extremister men många menar att deras kritik mot Washington inte är poänglös.

På måndagen skulle federala tjänstemän ha återvänt till naturreservatsstationen fem mil utanför staden Burns i östra Oregon. I stället ockuperas byggnaderna av uppåt 25 beväpnade regeringskritiker – bevakade av ett massivt pressuppbåd, enligt tidningen The Oregonians reporter på plats.

– Vi planerar för att stanna här i åratal, säger protestledaren Ammon Bundy, ranchägare från en familj från Nevada som sedan tidigare är rikskänd för sitt myndighetstrots.

Federala byggnader stängda

Den lokala sheriffen uppger att det handlar om en brokig och farlig grupp regeringsfientliga män, som utger sig för att stödja lokala ranchägare men i själva verket vill "störta countyts och landets styre för att få i gång en rörelse i hela USA".

I staden Burns håller flera federala byggnader stängt och i stället för undervisning pågår upprättandet av en FBI-ledd sambandscentral i den lokala skolan. Inga poliser har än så länge siktats i närheten av milisstyrkan.

Den ultrakonservativa milisen uppger sig kämpa för en far och son som på måndagen skulle inställa sig för att avtjäna upp till fem års fängelse för anlagda bränder, där den ena misstänks ha syftat till att dölja tjuvjakt.

Fadern och sonen, som distanserat sig från ockupanterna, överlämnade sig till polisen. Det är oklart om det skulle få någon effekt för ockupationen.

Ilska över påföljd

På nätet har ockupationen, i en sarkastisk liknelse mellan jihadister och sydstatare, kallats en #YeeHawd från #YallQaeda och många påpekar att om ockupanterna varit mörkhyade muslimer hade polisen knappast varit så passiv.

Men också liberala debattörer instämmer i demonstranternas fördömanden av de långa fängelsestraffen mot de båda boskapsägarna. Påföljden är ett minimistraff stipulerat i lag, där ingen hänsyn kan tas till omständigheterna, och en tidigare domare i fallet kritiserade strafftiden som "chockerande", skriver Vox.

Konflikten härrör också från 1970-talets så kallade "Malörtsuppror" i västra USA, riktat mot centralmaktens dominerande landägande med kontroll över betesmark och naturresursutvinning.

Rick Bowmer/AP/TT
De självutnämnda patrioterna visar reportrar runt i den "fristad" de upprättat i ett naturreservat i östra Oregon som protest mot de federala myndigheternas kontroll över stora markområden.