Nyheter Ekonomi Världen

Oddsen talar mot brittiskt utträde

Stanna-sidan leder knappt i en ny mätning publicerad i Daily Telegraph. Arkivbild.
Stanna-sidan leder knappt i en ny mätning publicerad i Daily Telegraph. Arkivbild.

Enligt opinionsundersökningar är det väldigt jämnt mellan de som vill att Storbritannien ska lämna EU och de som vill stanna inför torsdagens folkomröstning.Men hos vadslagningsbyråerna ger ett utträde ungefär fyra gånger de satsade pengarna.

– Det verkar som att de som spelar på de här marknaderna tror att stanna-sidan är lite underskattad i opinionsundersökningarna. När lämna-sidan ledde så var oddsen ganska jämna. Men när det är lika i mätningarna så talar oddsen för stanna-sidan, säger Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Högre odds för lämna

Trots det jämna läget i opinionsmätningarna anger vadslagningsbyråerna en sannolikhet på runt 75 procent för att Storbritannien är kvar i EU. Det innebär fyra gånger pengarna för den som satsar på ett utträde, jämfört med runt 1,3 gånger pengarna för den som satsar pengar på ett fortsatt EU-medlemskap.

Vilket är helt logiskt, enligt Anders Sundell, eftersom opinionsmätningar och vadslagningsbyråernas procentsatser anger helt olika saker. En statistiskt säkerställt ledning med ett par procent i opinionen kan till exempel resultera i en sannolikhet på nästan 100 procent för ett visst valresultat.

Brexit-sidan överskattad

– Opinionsundersökningar bygger på vad man frågar folk. Oddsen inkorporerar information från opinionsmätningar och från andra håll. Man kan se dem som opinionsmätningar med extra information.

Inför det senaste parlamentsvalet i Storbritannien lyckades varken vadslagningsbyråerna eller opinionsmätningarna förutspå de konservativas majoritetsvinst, men vadslagningsbyråerna låg närmre sanningen, skriver The Guardian.

– Jag skulle tro att opinionsmätningarna är mer träffsäkra än inför valet, men att det kan finnas en överskattning av brexit-sidan, säger Anders Sundell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset