Nyheter Sverige Sverige-topp

Oförändrat polisskydd i Almedalen

Demonstranter för en fossilfri värld under politikerveckan i Visby 2015.
Demonstranter för en fossilfri värld under politikerveckan i Visby 2015.

Trots det senaste årets terrorattacker i Europa ligger polisbevakningen av Almedalsveckan kvar på förra årets nivå. Det betyder att 100 poliser i uniform och 200 personer med livvaktsskydd från Säpo kommer att finns på plats under veckan.

Det har sagts många gånger att det inte går att hitta en motsvarighet någonstans i världen till politikerveckan i Visby. Ministrar, partiledare, parlamentariker, näringslivshöjdare och andra samhällstoppar knallar helt enkelt inte runt i trånga gränder och på öppna platser som de gör i Visby första veckan i juli varje år.

200 får skydd i Almedalen

Men trots terrorattackerna i Frankrike och Belgien det senaste året och trots återkommande varningar om att terrorister kan slå till var som helst ligger polisens bevakning kvar på ungefär samma nivå som förra året.

– Almedalskommenderingen kommer inte att förändras med hänvisning till de händelserna. När det gäller personskyddet gör vi varje år individuella bedömningar, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

– Det är omkring 200 av våra skyddspersoner som är på plats någon gång under veckan, men hur stor vår personal är avslöjar vi inte. Vi berättar aldrig hur vi dimensionerar vårt skydd.

Stolta över Almedalen

Milder tillägger att Säkerhetspolisen har olika typer av personal på plats: livvakter, analytiker, underrättelsehandläggare och säkerhetschaufförer.

Inrikesminister Anders Ygeman säger till TT att det är just öppenheten och mångfalden som attackerats det senaste året vid terrordåden mot tunnelbanan i Bryssel och konserthuset Bataclan i Paris.

– Det är viktigt att inte låta terroristerna styra hur vi lever våra liv. Vi ska vara stolta över att vi kan genomföra ett arrangemang som Almedalen år efter år där folk under otvungna former kan komma till tals med politikens, näringslivets och idrottens höjdare.

Marcus Ericsson/TT
Publiken ser på när Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin håller tal i Almedalen under politikerveckan i Visby 2015.
Marcus Ericsson/TT
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra anländer till TT:s livesända partiledarintervju i Almedalen 2015.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset