Sport

Ogier stoppades för fortkörning

Sébastien Ogier tog en tidig ledning i svenska rallyt.
Sébastien Ogier tog en tidig ledning i svenska rallyt.

Sébastien Ogier var kritisk inför svenska rallyt.När det väl kom i gång var han snabbast – till och med för snabb.På väg tillbaka från dagens sista sträcka stoppades den regerande världsmästaren av polis för fortkörning.

Sébastien Ogier riktade inför tävlingen kritik mot rallyts grussträckor. När svenska rallyt startade på fredagen föll snön i Värmland – och Ogier kopplade tidigt ett grepp om händelserna i sin Volkswagen och leder efter den första tävlingsdagen.

På den tredje sträckan Svullrya, som kördes på norsk mark, fick fransmannen visserligen en del problem. Ogier hamnade bland träden efter att ha fått vattenplaning och bilen fick en skada på vänster sida.

Men när dagens sex specialsträckor var avverkade var ledningen ned till nyzeeländaren Hayden Paddon 26,9 sekunder. På tredje plats, 33,7 sekunder bakom, ligger norrmannen Mads Østberg.

Ogier fick dock problem även efter den sista sträckan. På väg till Karlstad från Torsby blev fransmannen stoppad av polis efter att ha kört för fort.

– Jag kan bekräfta att Sebastien Ogier har stoppats på grund av fortkörning. Jag har däremot inga detaljer om hur fort han körde. Men jag vet att han fick behålla körkortet, säger Bjarne Andersson vakthavande befäl på polisen i Värmland, till P4 Värmland.

Om fortkörningen kommer att resultera i någon form av bestraffning, i form av böter eller tidstillägg, från internationella bilsportförbundet FIA är ännu oklart.

Britten Kris Meeke låg ett tag tvåa, men brakade in i en sten på den femte sträckan och tvingades bryta efter att ha fått problem med styrningen.

För Jari-Matti Latvala har det varit jobbigt redan från början. Finländaren fick problem med drivaxeln under första sträckan, och tappade tidigt en massa tid. På sjätte sträckan bröt han till slut efter att fjädringen gått sönder.

I WCR2-klassen började det bra för svenskarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand, men båda fick problem och tappade tid på den fjärde sträckan. Åhlin är trea och Tidemand femma efter första dagen.

På grund av den milda vintern är årets svenska rally förkortat.