Sport

Ogier vill ställa in svenska rallyt

Sébastien Ogier, Frankrike, VW Polo. Arkivbild.
Sébastien Ogier, Frankrike, VW Polo. Arkivbild.

Svenska rallyt blir av trots allt.Det gillar inte världsmästaren Sébastien Ogier.– Det finns ingen poäng i att vara här. Jag vet inte vem som tagit det här beslutet. Det är helt idiotiskt, säger han till Värmlands Folkblad.

Fransmannen var inte alls nöjd efter att han på onsdagen testat rallyvägarna i Norge och Värmland.

– Vi såg de två bästa sträckorna av rallyt i Norge. Men det är allt. Resten av rallyt är inte möjligt att köra enligt mig. Jag förstår inte ens varför vi genomför rekognoseringen. Vi förstör vägarna av ingen anledning alls, säger han till VF.

Det varma vädret har kortat av det svenska rallyt rejält. Förhoppningsvis – om den kyla som meteorologerna säger ska komma verkligen kommer – kan de köra 240 kilometer rally av de ursprungliga 321. Det skulle innebära att det fortfarande delas ut fulla VM-poäng, och att det går att kora en värdig vinnare.

Men Sébastien Ogier ifrågasätter bland annat säkerheten om tävlingen genomförs. Han tycker att den rimligaste vore att ställa in rallyt.

– Jag vet att det är ett väldigt svårt beslut för alla… Men det är helt enkelt inte möjligt att köra den här gången. Jag är ledsen för alla problem det skulle innebära men det skulle vara alldeles för farligt att försöka köra på grusvägarna. Dubbdäcken är inte anpassade för det.

Tajt i fjol

Allt talar dock för att det förkortade rallyt genomförs enligt plan och inleds på fredagen.

– Vi kör som planerat. Vi har redan jobbat i några dagar för att försöka lösa situationen och vi är fortsatt positiva, säger Jarmo Mahonen, rallychef i Internationella bilsportförbundet FIA, till Värmlands Folkblad.

Fjolårets rally blev det tätaste i modern tid.

Det skiljde bara 4,6 sekunder – omräknat till 162,84 meter – mellan de tre ledarbilarna inför den avslutande kortsträckan. Till slut var det just Sébastien Ogier som vann, före belgaren Thierry Neuville och norrmannen Andreas Mikkelsen.

Fjolårets VM-tvåa Jari-Matti Latvala tvingades bryta då, och bröt även årets premiär i Monte Carlo.

– Jag älskar att köra på snö. Det är ingen tvekan om att det är svårare att åka till Sverige utan poäng än det skulle ha varit efter ett bra resultat i Monte Carlo. Men det är inget att göra åt nu. Det positiva är att jag nu får en bättre startplacering, säger Latvala.

Tideman årsdebuterar

Konkurrensen från svenskarna är dock marginell.

Det saknas helt svenskar i den stora WRC-klassen, bilsportprofiler som Pontus Tidemand och Johan Kristoffersson ställer upp i mindre klasser.

Tidemand inleder sin WRC2-säsong i Sverige.

– Det är givetvis tråkigt att vi förmodligen inte får ett klassiskt Rally Sweden med snövallar och ett vitt landskap, men vädret kan vi inte påverka. All respekt till arrangörerna som jobbar hårt för att det faktiskt ska bli ett rally, nu är det upp till tävlande och publik att göra det bästa av det och se till att det bli en folkfest som vanligt, säger han på sin hemsida.