Sport Sport-topp

Oklart kring Aregawis OS-start

Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

Beslutet om den tidigare dopningsmisstänkta löparstjärnan Abeba Aregawis deltagande i sommar-OS dröjer till på lördag. Eller ännu en dag.Besked i frågan måste komma senast på måndag. Då anmäls den svenska OS-truppen.

Den 26-åriga 1 500-meterslöparen, VM-guldmedaljör för Sverige i Moskva 2013 och i inomhus-VM i Sopot året därpå, stängdes av i slutet av februari när det blev känt att hon testat positivt för den förbjudna substansen meldonium. Men sedan den internationella antidopningsbyrån Wada höjt det tillåtna gränsvärdet kom beslut från den svenska dopningskommissionen att Aregawi därmed är tillgänglig för OS. Hon har själv sagt till SVT att hon vill tävla i Rio i augusti.

Men det beslutet tar det svenska friidrottsförbundet i samråd med Sveriges olympiska kommitté (SOK). På fredagskvällen träffades representanter för de båda organisationerna på nytt. Men med samma resultat som efter torsdagens sammankomst: Besked dröjer.

– Det kommer inget beslut förrän tidigast i morgon (lördag). Då har friidrottsförbundet styrelsemöte och vi avvaktar vad de kommer fram till. Det är deras fråga, säger SOK:s presschef Björn Folin till TT.

Enligt friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint kan beskedet dröja ända till på söndag.

– Nyheten om Aregawi kom plötsligt och vi har inte hunnit samla ihop oss. Vi ska träffas i morgon (lördag) men definitivt besked kan dröja till på söndag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset