Sport

Oklart om IOK kan stoppa Ryssland

IOK undersöker möjligheterna att stoppa Ryssland från OS i Rio. Arkivbild.
IOK undersöker möjligheterna att stoppa Ryssland från OS i Rio. Arkivbild.

Internationella olympiska kommittén tar juridisk hjälp för att kunna stoppa Ryssland i OS i Rio.Det meddelar organisationen efter ett krismöte.– Alla är chockerade, säger den svenska IOK-delegaten Gunilla Lindberg.

IOK inväntar torsdagens besked från idrottens skiljedomstol Cas, huruvida det är juridiskt hållbart med kollektiva avstängningar, och samlas därefter för ett nytt möte på söndag. Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK), kan inte säga om Ryssland stoppas från OS i Rio om Cas "ger grönt ljus".

– Det är ingen idé att spekulera. Jag kan inte säga något i förväg. Vi vill ta reda på vilka möjligheter som finns. Jag är ingen advokat och vet inte om det rent juridiskt går att straffa någon som inte har bevisats varit dopad. Om Cas säger att det inte går är det ingen idé att vi fattar ett sådant beslut, säger Lindberg till TT.

Tisdagens krismöte varade i över tre timmar.

– Alla är chockerade över rapporten. Det här är sorgligt och förskräckligt, säger Gunilla Lindberg.

"Tuffa beslut"

Det var på måndagen som den internationella antidopningsorganisationen Wada presenterade en rapport som visade att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS året därpå och sim-VM i fjol.

Utöver beslutet att undersöka möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. Dessutom uppmanar IOK de olympiska vinterförbunden att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland, till exempel VM och världscuper. Bland de planerade tävlingarna som kan påverkas återfinns bland andra världscupavslutningen i längdskidor i Tiumen i mars nästa år. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

– Jag tycker att det är ganska tuffa beslut. Vi fick rapporten i går kväll och har vidtagit de åtgärder vi har kunnat. Sedan äger vi ju inte förbunden, säger Gunilla Lindberg.

Mutko nekar

IOK har gett Wada-utredaren Richard McLaren i uppdrag att fortsätta sin undersökning, i syfte att få fram fler namn.

– Det har varit kort om tid, säger Lindberg.

Samtliga ledare som i rapporten anklagas för inblandning i skandalen, däribland idrottsministern Vitalij Mutko, kommer att nekas ackreditering till OS i Rio.

– Jag säger det igen: det förekommer inte någon statssanktionerad dopning i Ryssland, säger Mutko i en kommentar till IOK:s besked, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset