Nyheter Sverige

Oklart om MP-topparna utmanas

Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har gått ut. Arkivbild.
Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har gått ut. Arkivbild.

Miljöpartiets valberedning siktar på att presentera sitt språkrörsförslag innan kongressen. Nu är deras uppgift att skaffa sig en bild av hur stödet för de nuvarande språkrören ser ut.

Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson gick ut i söndags.

Sedan dess har Gustav Fridolin och valberedningen varit i kontinuerlig kontakt med varandra, men Fridolin är förtegen om hur samtalen avlöper. Han upprepar vad han sagt tidigare:

– Jag vill fortsätta. Jag vill gärna bidra i den nystart vi behöver göra, både med att lyfta miljöfrågan och att visa på den bredd vi står för.

Före kongressen

Valberedningen ska nu ha ett antal möten för att sedan föreslå två språkrör till kongressen. Enligt Joakim Larsson, sammankallande i valberedningen, siktar man på att göra det innan kongressen börjar.

Hur stort eller litet stödet är för språkrören vill han inte säga. Inte heller om språkrören kommer att informeras om det. Andra frågor han inte vill svara på är hur många distrikt som nominerat några andra personer.

Kan lämna

Miljöpartiets stöd har sjunkit i opinionsmätningarna den senaste tiden, och Fridolin och Romson sade sig nyligen vara redo att lämna sina poster om det kommer förslag på andra med bättre förutsättningar att leda partiet.

De sittande språkrörens framtid avgörs vid MP:s kongress, som inleds den 13 maj, men partiets valberedning vill inte kommentera förslagen som eventuellt har kommit in.

Flera av partiets distrikt har sagt att de stödjer Gustav Fridolin men vill att Åsa Romson byts ut mot antingen biståndsminister Isabella Lövin eller kulturminister Alice Bah Kuhnke. Det enda distrikt som sagt att de vill byta ut båda två är distriktet i Norrbotten.

– Jag jobbar så klart gärna med Åsa, men partiets regler är så att man väljs individuellt, säger Gustav Fridolin.