Nyheter Toppnyheter Världen

Oklart om regering i Tripoli

Fayez el-Serraj, som är premiärminister i den FN-stödda enhetsregeringen, kom till Tripoli för en vecka sedan. Arkivbild.
Fayez el-Serraj, som är premiärminister i den FN-stödda enhetsregeringen, kom till Tripoli för en vecka sedan. Arkivbild.

Det politiska läget i Libyen blir allt mer förvirrat.Efter att först ha sagt att en av landets rivaliserande regeringar sagt att den avgår manade den plötsligt till motstånd mot den internationellt framförhandlade enhetsregeringen.

I ett uttalande uppgav först det islamistledda styret i huvudstaden Tripoli att det avgått för landets bästa. Makten uppgavs ha överlämnats till den FN-stödda regeringen "för att förhindra blodutgjutelse och splittring".

Men sedan manade det islamistledda styrets ledare Khalifa Ghweil alla egna ministrar att inte avgå, och hotade att åtala alla som gör det.

Det är oklart vad omvändelsen beror på, men enhetsregeringen möter också fortsatt motstånd från den regering som styr de östra delen av landet, från staden Tobruk.

FN-sändebudet Martin Kobler skrev på Twitter efter ett besök i huvudstaden, som han tidigare vägrats tillträde till:

"Överväldigad av det varma välkomnande jag fick under resan i Tripoli. Människor vill ha fred, välstånd och att ambassaderna ska återvända".

Libyen har kastats in i kaos och laglöshet efter att forne diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

I slutet av mars kom delar av den internationellt erkända regeringen, däribland premiärminister Fayez el-Sarraj tillbaka till Tripoli, och den försöker nu konsolidera makt i landet.