Nyheter Världen

Oklart om säkerheten höjts i Egypten

Ännu inte aktuellt med restriktioner i flygtrafiken till Egypten. Arkivbild.
Ännu inte aktuellt med restriktioner i flygtrafiken till Egypten. Arkivbild.

Efter attentatet mot det ryska flygplanet i Egypten i fjol, där 224 personer dödades, har Sverige ställt högre säkerhetskrav på flygplatserna i landet. Dock kan Transportstyrelsen inte säga vilka åtgärder som har vidtagits.

Transportstyrelsen begärde i höstas att säkerheten skulle höjas på egyptiska flygplatser. Myndigheten ville också ha ett skriftligt besked från Egypten om vilka åtgärder som skulle vidtas. Nu kan Transportstyrelsen bekräfta att ett antal säkerhetsåtgärder har vidtagits på flygplatserna i landet.

– Jag kan inte gå in på detaljer. Men det handlar om allmänna åtgärder för att höja säkerheten, bland annat när det gäller scanning av bagage och passagerare, säger Ingrid Cherfils, luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

I efterdyningarna av kraschen i höstas gick Transportstyrelsen ut med att det kan bli aktuellt med restriktioner i flygtrafiken. Från Sverige avgår i dag inga reguljära flygningar till Egypten. Dock åker ett antal charterbolag till landet, däribland Thomas Cook Airlines, enligt Ingrid Cherfils.

– Det är en av de åtgärder som vi kan vidta som myndighet, men jag kan i dag inte säga om det kommer att bli aktuellt. Vi avvaktar just nu information om kapningen av flygplanet som har landat på Cypern, säger Ingrid Cherfi.