Nyheter Världen

Oklart om syriska fredssamtal

Vy över Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.
Vy över Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.

Syriens opposition kan inte ge besked om man ska delta i fredssamtalen som återupptas i slutet av veckan.Samtidigt rullar en hjälpkonvoj mot ett rebellfäste utanför Damaskus – och IS bombas.

Den viktigaste paraplyorganisationen för den syriska oppositionen, HNC, har svårt att svara på frågan om den kommer att ansluta sig till fredssamtalen med Assadregimen. En förhandlingsdelegation väntas anlända till Genève på fredag, säger en talesperson, samtidigt som en koordinator för oppositionen säger att ett definitivt besked kommer senare i veckan. Enligt den senare dödades ett stort antal civila under måndagen av ryska flygbombningar i området kring Aleppo.

En hjälpkonvoj – den tredje sedan eldupphöret inleddes för tio dagar sedan – uppges vara på väg mot ett rebellfäste utanför Damaskus. Ryssland meddelar att landet kan öppna två av sina baser i Syrien för leveranser av humanitärt bistånd.

Ryssland, som tillsammans med USA förhandlade fram eldupphöret mellan regimen och oppositionen, fortsätter bombningarna mot Islamiska staten och Nusrafronten i tre syriska provinser. USA och dess allierade genomförde sammanlagt 18 flygattacker mot IS-mål i Syrien och Irak under måndagen, enligt den USA-ledda koalitionen.