Nyheter Världen

Oklart varför USA-student greps

Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Arkivbild.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Arkivbild.

Först sades det att den 21-årige amerikanske studenten Otto Warmbier hade förts till sjukhus. Men snart stod det klart att han gripits av Nordkorea.Enligt reseföretaget ligger en "hotellincident" bakom gripandet. Detaljerna är dock höljda i dunkel.

– Det som hände, det ägde rum på hotellet. Min tro är att Otto höll det för sig själv i hopp om att inte upptäckas, säger Charlotte Guttridge, reseledare på Young Pioneer Tours som arrangerade Warmbiers resa till den slutna diktaturen, till nyhetsbyrån Reuters.

Mer än så vill hon inte avslöja, med hänvisning till studentens säkerhet.

En irländsk man som den brittiska tidningen Independent intervjuat, som besökte Nordkorea samtidigt som Warmbier och som talat med hans resesällskap, säger att gruppen natten före avresan "var uppe till fyra eller fem på morgonen, drack vodka och hade kul". Han spekulerar i att gripandet kan ha att göra med att Warmbier "gjort något dumt" medan han var berusad.

Nordkorea har anklagat amerikanen, som studerar vid universitetet i Virginia, för att ha utfört "fientliga handlingar mot staten" på uppdrag av USA.

Eftersom USA saknar diplomatiska relationer med Nordkorea står reseföretaget i stället i kontakt med Sveriges ambassad i Pyongyang.