Nyheter Sverige

Oklart vem som sköt på restaurangen

En bild från restaurangens övervakningskamera visar en av de maskerade mördarna om öppnade eld mot gästerna. Bilden finns i polisens förundersökning.
En bild från restaurangens övervakningskamera visar en av de maskerade mördarna om öppnade eld mot gästerna. Bilden finns i polisens förundersökning.

Åtta män åtalas för att ha varit inblandade i skottlossningen på en restaurang i Göteborg, då två personer dödades och åtta skadades. Fem åtalas för mord. Men vem av dem som gjorde vad är inte utrett.

Dådet i stadsdelen Biskopsgården, på Hisingen i Göteborg, skedde den 18 mars i fjol. Många människor hade samlats på restaurangen för att titta på Champions League-fotboll.

Enligt åklagarna utfördes attacken av fem personer med olika roller – två som sköt, en som höll vakt och två som hade hand om flyktbilar.

– Vi har åtalat dem tillsammans och i samförstånd. Vem som har vilken roll kan vi inte visa, säger kammaråklagare Johan Udén till TT.

Gick runt och sköt

Bland bevisen finns beslagtagna vapen, en övervakningsfilm från restaurangen, vittnesmål och en stor mängd telefontrafik. Åklagarna vill inte peka ut någon del som viktigast, men anser att bevisningen som helhet räcker för fällande domar.

Två personer dog och åtta skadades när två maskerade män kom in på restaurangen och öppnade eld med automatvapen. Gärningsmännen gick omkring i lokalen och sköt från olika positioner. En av dem bar en reflexväst märkt "polis".

Enligt åklagarna var det bara tillfälligheter som gjorde att ingen av de ytterligare 16 personerna som befann sig i lokalen blev träffade.

Tackar invånarna

Polisen misstänker att en mångårig strid mellan gäng från två olika områden i Biskopsgården låg bakom attacken. Konflikten har starkt påverkat stadsdelens invånare, konstaterar Robert Karlsson, som är chef för polisens utredningsenhet i Göteborg. Han tackar också allmänheten för stor hjälp i utredningen.

– Det här hade inte gått utan den viktigaste spelaren, de personer som är invånare och bor i de här stadsdelarna. Vi har fått hjälp på ett sätt som vi inte upplevt tidigare, säger Robert Karlsson.

Nu åtalas åtta män för medverkan i skottlossningen. Den äldste är 28 år, den yngste är 19. Alla har koppling till ett kriminellt nätverk i en del av Biskopsgården. Alla nekar till brotten.

Tre av de åtalade greps redan dagen efter krogmorden i en bil, där det också fanns flera automatvapen.

Ett mord till

En månad senare mördades en man i 55-årsåldern i en annan stadsdel på Hisingen. Enligt åklagarna var han pappa till en ung man i ett av de rivaliserande gängen. Pappan ville försöka medla i konflikten, men det slutade med att han sköts ihjäl på öppen gata.

En 20-årig man åtalas för mord både i detta fall och på krogen.

Polisen/TT
Två maskerade män, den ene i polisväst, på väg mot restaurangen omedelbart före dådet. Bilden från en övervakningskamera på Vårväderstorget finns i polisens förundersökning.
Björn Larsson Rosvall / TT
Blommor och ljus vid restaurangen där två personer sköts ihjäl och åtta skadades. Arkivbild.
Frida Winter/TT
Polismästare Robert Karlsson, till höger, tackar Biskopsgårdens invånare och övrig allmänhet för stor hjälp i utredningen om krogskotten. Till vänster kammaråklagare Johan Udén.