Nöje TV

Ola Selmén leder "Upp till bevis"

Ola Selmén. Pressbild.
Ola Selmén. Pressbild.

SVT dammar av ännu ett program från förr. I vår leder Ola Selmén yrkesleken "Upp till bevis".

Vem har egentligen vilket yrke? Och vilka fördomar har vi som gör att vi tror att just den ene är sjuksköterska, den andre rörmokare och den tredje stridspilot? Det är frågorna som ställs när SVT tar upp underhållningsprogrammet "Upp till bevis" igen.

– Det känns som att det ligger i tiden, det här med fördomar, kan man verkligen se på en person vad den jobbar med? Dessutom är det ett lekfullt program, och det gillar jag, säger programledaren Ola Selmén.

Fördomar

"Upp till bevis" sändes första gången under fem säsonger mellan 1998 och 2003. För den som inte såg det då går programmet ut på att två lag med kända personer ska para ihop rätt person med rätt yrke i en panel av sex helt vanliga svenskar. Deltagarna ska övertyga lagen om att de har ett visst yrke, även om det inte stämmer med verkliga livet.

– Det blir stor humor. Det är ju inte helt lätt för en billackerare att försöka agera fiskhandlare, till exempel. Det är dessutom en publik på 150 personer i studion, och det blir mycket nerver. Och lagen sätter verkligen sina fördomar på prov, säger Ola Selmén.

Melander återkommer.

"Upp till bevis" leddes tidigare av Sven Melander. Selmén har inte sneglat särskilt mycket på Melanders insats från förr, men konstaterar att han återkommer i nyversionen som gäst.

– Svens underbara humoristiska ådra kommer ändå att vara med i programmet.

Bland övriga kända gäster finns Nanne Grönvall, Tommy och Anton Körberg, Kodjo Akolor, Martina Thun, Dan Ekborg och Ellen Bergström.

"Upp till bevis" har premiär den 1 april.