Nyheter Sverige

Olaglig hundpejling kan ge livstid

Försvarets radiotrafik störs av en olaglig pejlutrustning som vissa jägare använder, rapporterar P4 Blekinge. Arkivbild.
Försvarets radiotrafik störs av en olaglig pejlutrustning som vissa jägare använder, rapporterar P4 Blekinge. Arkivbild.

Försvarets radiotrafik störs av en olaglig amerikansk pejlutrustning som vissa jägare använder. Den som fortsätter använda det aktuella hundhalsbandet riskerar livstids fängelse, enligt Post- och telestyrelsen (PTS).

Pejlutrustningen sänder på samma frekvens som militären använder och kan orsaka störningar på nästan två mils avstånd, rapporterar P4 Blekinge. Syftet med pejlutrustningen är att husse eller matte ska kunna följa hunden via gps när den sticker iväg efter något vilt.

PTS införde i december säljförbud av den amerikanska versionen av modellen Garmin Astro T5 och jägare som köpt den uppmanades att återlämna halsbandet till återförsäljaren.

– I USA är frekvenserna som halsbandet sänder på licensfria, men i Sverige används de av militären, säger Birger Hägg på PTS spektrumavdelning till TT.

Den som fortsätter använda modellen kan råka riktigt illa ut. Att störa militärens radiotrafik kan klassas som grovt sabotage och i straffskalan finns livstids fängelse.

– Lagstiftningen ser väldigt allvarligt på den typen av brott, konstaterar Birger Hägg.

Enligt PTS finns det gott om annan hundspårningsutrustning på marknaden som följer Sveriges och EU:s regler så något generellt förbud är inte aktuellt.