Nyheter Sverige

Olagliga mediciner säljs i butiker

Butiker för utländska livsmedel har sålt läkemedel, exempelvis antibiotika, som bara får säljas på apotek. Arkivbild.
Butiker för utländska livsmedel har sålt läkemedel, exempelvis antibiotika, som bara får säljas på apotek. Arkivbild.

Många specialbutiker för utländska livsmedel säljer läkemedel olagligt. I de flesta fall handlar det om läkemedel som inte får säljas i Sverige.

Läkemedelsverket har hittat utländska mediciner till försäljning i 14 av 27 besökta butiker i Malmö, Stockholm och Göteborg. I ett fall var medicinen narkotikaklassad, något Läkemedelsverket polisanmält. De flesta butiksägare var inte medvetna om att varorna säljs olagligt.

– På vissa ställen var det någon slags "skuggapotek" med hyllmeter efter hyllmeter med febernedsättande, allergiläkemedel, antibiotika. Det här är läkemedel som inte är godkända och över huvud taget inte får säljas i Sverige, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket, som är förvånad över att ingen reagerat tidigare.

Enligt verket handlar det om läkemedel som om de skulle få säljas i Sverige enbart skulle få saluföras på apotek med möjlighet till farmaceutisk rådgivning och i vissa fall på recept.

– Det såldes läkemedel i de här butikerna som normalt kan ha biverkningar, det är ju viktigt att man vet vad de innehåller och hur de säljs, så att inte fel personer får dem, säger Martin Burman.

De butiker som sålt olagliga läkemedel uppmanas sluta försäljningen och kan få böter om de skulle fortsätta. Läkemedelsverket gjorde kontrollen efter flera tips.