Nöje Nyheter Världen

Olika bud om Palmyras återuppbyggnad

Sönderslagna statyer och inredning i Palmyra museum efter att staden återtagits från extremistgruppen Islamiska staten (IS).
Sönderslagna statyer och inredning i Palmyra museum efter att staden återtagits från extremistgruppen Islamiska staten (IS).

Enligt Syriens chef för historiska föremål kan kulturarvsstaden Palmyra återuppbyggas igen på fem år efter extremistgruppen Islamiska statens (IS) härjningar. Men en talesperson för FN-organet påpekar att väldigt mycket i staden är totalförstört.

– Vi har den kvalificerade personalen, kunskapen och forskningen, säger Maamoun Abdulkarim, Syriens chef för historiska föremål, och bedömer att det tar fem år att bygga upp Palmyra igen.

Staden återtogs i helgen av syriska regeringsstyrkor med ryskt flygunderstöd. Sedan IS tog staden i maj i fjol har flera berömda byggnader och monument raserats.

Maamoun Abdulkarim uppger ändå att cirka 80 procent av ruinerna är i gott skick, och säger att arbetet med återuppbyggandet kan börja inom ett år efter godkännande från Unesco, FN:s kulturorgan. Han säger också att kartläggningen av skadorna har inletts.

Mycket tveksam

Men Annie Sartre-Fauriat, Syrienexpert på Unesco, är mycket tveksam till den optimistiska tidsplanen.

– Alla är upphetsade över att Palmyra har 'befriats', men vi bör inte glömma allt som har förstörts, säger hon.

Hon pekar bland annat på att romerska tempel, en antik triumfbåge och berömda gravar totalförstörts. Sartre-Fauriat tvivlar exempelvis djupt på planerna på att återställa det berömda Beltemplet.

– Vi kommer inte att återuppbygga någonting som har förvandlats till damm. Återuppbygga vad? Ett nytt tempel? Jag tror att det finns sannolikt andra prioriteringar i Syrien före att återuppbygga ruiner.

Vinna poänger

Sartre-Fauriat säger att Palmyra utsattes för mycket förstörelse och plundring också när syriska regeringsstyrkor höll platsen 2012–2015. Hon känner sig inte trygg "så länge som syriska armén är där", påminner om att kriget ännu inte är slut och har en krass syn på återtagandet av Palmyra.

– Det var en operation av politiska och mediala skäl avsedd att ge poänger hos den allmänna opinionen för (Syriske presidenten) Bashar al-Assads regim.

SANA/AP/TT
En illa sargad byggnad i Palmyra efter att den återtagits från extremistgruppen Islamiska staten (IS).
SANA/AP/TT
Syriska regeringssoldater i Palmyra kring landets flagga sedan extremistgruppen Islamiska staten (IS) kördes ut ur staden.