Teknik Nyheter Ekonomi Världen

Oljebranschen ber om klimatpengar

Oljebranschen ber norska staten om pengar för att utveckla teknik för minskade koldioxidutsläpp. Arkivbild.
Oljebranschen ber norska staten om pengar för att utveckla teknik för minskade koldioxidutsläpp. Arkivbild.

Oljebranschen ber norska staten om 5,5 miljarder kronor under de närmaste tio åren. Pengarna ska användas till att utveckla teknik som ger lägre koldioxidutsläpp.

Målet är att uppnå en årlig minskning med 2,5 miljoner ton koldioxid i klimatutsläppen från oljebranschen till 2030 och att utveckla teknik för ytterligare nedskärningar till 2050.

Beräkningen utgår från att oljeproduktionen fortsätter som i dag. Förslaget innebär alltså ingen nettonedskärning, utan minskningar jämfört med utsläppsnivån i dagens produktion.

– Både för oljenäringen och Norge som nation är det viktigt att vi driver verksamheten på ett sätt som ger legitimitet. Om vi klarar av att minska utsläppen så att de fortsatt är betydligt lägre än i andra länder, kommer det att vara en konkurrensfördel, säger Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, administrativ direktör i branschföreningen Norsk olje og gass.

Oljenäringens förslag om utsläppsminskningar i offshoresektorn kommer för sent, är för lite ambitiösa och förtjänar inte offentligt stöd, anser miljöorganisationen Bellona.

Branschen har ökat sina utsläpp med 83 procent sedan 1990, framhåller Bellona-ledaren Frederic Hauge.

– När de önskar lika stor oljeproduktion 2030 som i dag, blir farten in i väggen stor, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset