Nyheter Ekonomi Världen

Oljeprisras ger regimkritiker hopp

Juristen och regimkritikern Rasul Jafarov från Azerbajdzjan släpptes i mars ur fängelse, men på besök i Stockholms skärgård är han inte säker på att diktaturen förändras i grunden.
Juristen och regimkritikern Rasul Jafarov från Azerbajdzjan släpptes i mars ur fängelse, men på besök i Stockholms skärgård är han inte säker på att diktaturen förändras i grunden.

Flera kända politiska fångar i oljediktaturen Azerbajdzjan släpptes ur fängelse för bara tre veckor sedan. Prisraset på olja medför en sällsynt chans att pressa regimen i demokratisk riktning, säger en av exfångarna på Sverigebesök.

– Varje gång som flera av de politiska fångarna fick möjlighet att ringa till sina familjer från fängelset, var den första fråga de ställde: "Hur mår ni". Den andra var alltid: "Vad ligger oljepriset på"?

Rasul Jafarov skrattar åt minnet när han möter TT i en skärgårdsidyll utanför Stockholm. Juristen och demokratikämpen är själv en av ett tiotal regimkritiker som den 17 mars benådades av den enväldige presidenten Ilham Aliyev. De satt fängslade för brott som allmänt anses uppdiktade. Rentvådda är de ännu inte. Jafarov får som dömd brottsling inte praktisera advokatyrket eller driva en fristående organisation.

– Jag tänker fortsätta mitt arbete för demokrati ändå, jag vet bara inte riktigt hur ännu, säger han.

EU och U2

Bredvid Jafarov sitter Necmin Kamilsoy, son till den prominente människorättsjuristen Intigam Aliyev (inte släkt med presidenten). Intigam Aliyev blev i mars villkorligt frigiven och belönades på torsdagen för sin kamp av Civil Rights Defenders (CRD). Människorättsorganisationen har i veckan bjudit hit azerierna och andra utländska aktivister.

– Priset kan ses som ett erkännande för alla människorättsförsvarare i Azerbajdzjan, säger CRD:s chef Robert Hårdh.

Rasul Jafarov och Intigam Aliyev hör till en liten grupp vars öde uppmärksammats internationellt, av människorättsorganisationer, EU, internationella institutioner och även rockbandet U2, som på scen lyft fram deras fall.

Och någonting har hänt. Efter flera års stenhård förföljelse av alla som utmanar diktaturen släpptes alltså en del, men inte alla, regimkritiker.

– Vi är brickor i ett spel med omvärlden, säger Jafarov, som utgår från att han bara går fri så länge det ligger i regimens intresse.

President i syltburk

Det fallande oljepriset har skakat om landet, som nu förhandlar med Världsbanken och andra om lån. Trycket ökar därför på regimen att visa respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och bekämpa den bråddjupa korruptionen, där presidentfamiljen gång på gång blir påkommen med hela armen i syltburken, senast när Panama-dokumenten läckte. Missnöjet inom landet ökar också.

– Det är ett ovanligt och bra tillfälle att pressa regimen, både från omvärlden och på hemmaplan, säger Jafarov.

Tiden får utvisa om frigivningarna i mars var kosmetiska eller början på verklig förändring. Jafarov verkar vilja men inte riktigt våga hoppas.

– Ingenting har egentligen förändrats i grunden förrän alla politiska fångar är släppta och rentvådda.

Radio Free Europe/Radio Liberty/TT
Människorättsjuristen Intigam Aliyev från Azerbajdzjan, vars kamp belönas med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders pris 2016.
Aziz Karimov/AP/TT
Människorättsjuristen Intigam Aliyev från Azerbajdzjan, omgiven av sina barn sedan han släppts ur fängelse den 28 mars i år. Hans kamp belönas med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders pris 2016.