Sport Sport-topp

Olofsson och Vejdemo lämnar truppen

Sebastian Aho är skadad och missar junior-vm. Arkivbild.
Sebastian Aho är skadad och missar junior-vm. Arkivbild.

Det blir ett kort juluppehåll för juniorkronorna efter förlusten mot Kanada i genrepet inför junior-vm, som inleds på annandagen. Backen Sebastian Aho skadades under matchen och missar turneringen.Dessutom får Fredrik Olofsson och Lukas Vejdemo lämna truppen.

Genrepsmatcherna mot Danmark och Slovakien hade de svenska juniorkronorna inga problem med att plocka hem. Nattens drabbning mot JVM-favoriten Kanada blev däremot betydligt tuffare.

Sverige gjorde en tapper återhämtning från ett 5–1-underläge i sista perioden, men kanadensarna kunde till slut punktera matchen med 7–6.

Vässa spelet

Nu gäller det att ladda om inför returmötet i JVM i Helsingfors på nyårsafton.

– Vi skapade chanserna åt dem. Vi måste tajta till spelet, konstaterade förbundskapten Rikard Grönborg i SVT efter matchen.

Men först, redan på annandagen, ställs juniorkronorna mot Schweiz. Övriga lag i gruppen är USA och Danmark.

Den svenska truppen har bantats med tre spelare inför turneringen. Backen Sebastian Aho, Skellefteå AIK, försvann redan efter sin skada under genrepet mot Kanada. På julafton blev det också klart vilka forwards som får lämna JVM-truppen: Fredrik Olofsson, University of Nebraska-Omaha, och Lukas Vejdemo, Djurgårdens IF.

Truppen anmäls slutligen vid JVM-direktoratsmötet på kvällen den 25 december.

Sugna på revansch

Tolv av spelarna i truppen var med under fjolårets JVM i Toronto, som slutade med en fjärdeplats. Revanschlusten är stark bland spelarna inför årets turnering. En som vågar hoppas på en upprepning av bragden 2012, då juniorkronorna tog hem guldet, är 19-årige Axel Holmström.

– Vi har många spelare som kan avgöra matcher. Vi som var med förra året är mognare och förhoppningsvis skickligare hockeyspelare. Man värderar situationerna på isen bättre, fattar bättre beslut. Med lite mer stabilitet i laget tror jag att vi kan gå väldigt, väldigt långt – och förhoppningsvis ta ett guld i slutändan, sade han i en intervju med TT i måndags.