Sport

Olsen är sugen på Isakssons plats

Det kommer en tid utan Andreas Isaksson mellan landslagsstolparna.Vem vaktar Sveriges mål i VM-kvalet mot Nederländerna i september?– Efter EM gäller det att försöka knipa den platsen, säger Robin Olsen.

Nu är det inte så att FC Köpenhamn-målvakten Robin Olsen går in i EM-samlingen med tankar på höstens VM-kval redan nu.

– Nä, det går inte att tänka på det. Nu är det laget som är det viktiga och sedan får man kämpa på och göra sitt bästa. Visa att man verkligen vill vara med och lira det här mästerskapet, säger Robin Olsen.

Isaksson given EM-etta

Om inget oförutsett händer får Olsen vänta på sin mästerskapsdebut. Isaksson gjorde sin 129:e landskamp mot Slovenien i Malmö (0–0) och väntas stå även i genrepet mot Wales på söndag på Friends. Precis som alla andra ser Olsen 34-årige Isaksson som förstemålvakt även i Frankrike.

– Jo, men det är han väl. Han har spelat alla matcher och varit med i många år, och gjort det väldigt bra, säger 26-åringen.

Även Patrik Carlgren, Sveriges tredje EM-målvakt, ser Isaksson som nummer 1 mot Irland, Italien och Belgien i gruppspelet.

– Han är ju förstemålvakt och han kommer ju spela, men det gäller att vara förberedd. Vad som helst kan hända i fotboll, säger AIK-målvakten.

EM blir dock Isakssons sista mästerskap mellan stolparna. Efter över ett decennium som förstemålvakt och totalt sex VM och EM, med det stundande inräknat, är 34-åringens tid i Blågult över.

– Det är bara fortsätta att prestera bra i klubblaget och sedan får man se. Det gäller att prestera bra för att komma med i landslaget, säger Patrik Carlgren om hans landslagschanser i framtiden.

Robin Olsen är inte lika försiktig.

– Nu är det ju ett EM och sedan efter EM gäller det att försöka knipa den platsen, säger han.

"Fick tänka rätt så länge"

Efter dubbla SM-guld och spel i Champions League-gruppspelet hösten 2014 med Malmö FF blev Olsen en man för det svenska landslaget. Med danska föräldrar kunde det i stället ha blivit spel för Danmark för den Limhamnsfödde målvakten. Inför januariturnén i Abu Dhabi 2015 föll ändå valet på Sverige.

– Det var svårt. Jag fick tänka rätt så länge. Det var mer att jag dels kände en del av spelarna, samtidigt kan jag ju den svenska fotbollen, säger Robin Olsen, som under våren köptes loss av Köpenhamn från grekiska Paok.

Oavsett vem som tar över kastas ersättaren till Andreas Isaksson rakt in i hetluften. Nästa tävlingsmatch efter sommaren i Frankrike är VM-kvalet mot Nederländerna hemma på Friends den 6 september under ledning av den nye förbundskaptenen Janne Andersson.

– Jag spelar gärna den matchen. Mer än gärna, säger Robin Olsen med ett leende.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset