Sport

Olsson har medaljkänning

Josefin Olsson ligger femma i laser radial.
Josefin Olsson ligger femma i laser radial.

I den sjunde OS-seglingen kom den första topplaceringen för Josefin Olsson i laser radial. Efter lång väntan blev det till slut två rejäla race på fredagen.Men laserkollegan Jesper Stålheim svarade för dagens topprestationer som tvåa och trea.

Medaljhoppet Josefin Olsson kom på tredje och 14:e plats i race sju och åtta i laser radial. Svenskan är femma inför de två sista grundseglingarna.

– Efter ett tag blev det fint där ute, med ganska mycket vind och enorma vågor, säger Olsson som har medaljkontakt.

– Första racet var bra, det andra okej. Det blev till slut fina vindar och det var enorma vågor där ute, säger Josefin Olsson efter sitt dagsverke.

Av förhandsfavoriterna har hon främst nederländskan Marit Bouwmeester framför sig som tvåa. Danskan Anne-Marie Rindom leder och på fjärde plats finns finländskan Tuula Tenkanen. Olsson är normalt starkare än sina nordiska kollegor.

Gillar havet

Med 57 poäng är hon 27 från Rindom och 13 från bronsplatsen. Efter de två avslutande racen tar de tio bästa med sig poängen till finalseglingen, där poängen räknas dubbelt

– Det gäller bara att köra på så bra som möjligt, det är många som slåss om det, säger Olsson som gläds åt att en av de två återstående seglingarna är utanför den inre bukten.

– Ja, det är där ute jag har varit starkast. Det ska bli kul med en segling till där.

Laserkollegan Jesper Stålheim slog till med andra och tredje plats i segling sju och åtta. Men han inledde OS trevande och är fortfarande utanför de tio som får segla finalrace. Stålheim är på 14:e plats och har 14 poäng upp till tionde plats. Till medaljerna är det nu 37 poäng.

Jesper Stålheim var förstås nöjd med dagen. Men mindre nöjd med sitt OS hittills.

– Jag måste nog göra två topp fem-placeringar i de sista seglingarna, då har jag chansen att komma upp till topp tio, säger han.

– Medalj känns långt borta. De där framme brukar inte göra bort sig så mycket.

Laserseglarna fick vänta nästa två timmar innan vindförhållandena var tillräckligt bra för start.

– Det var bra förhållanden, med mycket, mycket vågor.

Sen premiär

470-duon Anton Dahlberg/Fredrik Bergström hann med en segling. De slutade åtta och tappade ett par placeringar till sjätte i sammandraget efter fem seglingar.

Lisa Ericson och Hanna Klinga fick sent omsider och två timmar försenade göra OS-premiär i 49erFX. De kom på tionde plats i första seglingen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset