Sport

Olsson vill få upp VM-farten igen

Johan Olsson satsar på ytterligare ett VM.
Johan Olsson satsar på ytterligare ett VM.

Långloppssatsningen resulterade i en hel säsong utan en enda tävling.Nu är Johan Olsson tillbaka i skidlandslaget.– Det kommer att ta ett tag innan jag får in tävlingsfarten, men det är ju en stund kvar till VM, säger den dubble världsmästaren.

Johan Olsson är den unika skidstjärnan som har förmåga att ta stora medaljer även om skador och sjukdomar raserat förberedelserna.

Så var det innan han tog sitt uppmärksammade femmilsguld i VM 2013, så var det innan han tog OS-silver 2014 och så var det innan han vann VM-guldet på 15 kilometer i Falun 2015.

Och den gångna säsongen, när han bytte spår och satsade på långlopp, blev det inga tävlingar alls.

Osäkerhet ett signum

– Senaste tävlingen? Det var ju Fjälltoppsloppet, knappt ett år sedan, säger Olsson utan att verka särskilt bekymrad över detta tävlingslösa faktum vid måndagens pressträff i Stockholm.

– Osäkerhet har varit ett signum för mig, en väg till framgång som drivit mig att träna hårdare och tuffare. Jag har inte tävlat så mycket per säsong innan heller. Om det är fem lopp eller noll lopp är inte en extrem skillnad. Min plan var att vinna Vasaloppet, då var jag tvungen att lägga träningen på en nivå som jag tror krävs för att vinna. Kroppen hann inte med den förändringen tillräckligt snabbt. Därför drog jag på mig en skada och har också varit sjuk en del.

Lockar i Lahtis

Comebacksäsongen i landslaget har VM i Lahtis i februari 2017 som det givna målet – och framför allt 15 kilometer som då går i klassisk stil. Och trots sin digra sjukdoms- och skadehistoria så ser tvåbarnspappan en fullmatad säsong framför sig.

– Tanken är definitivt att vara med fullt ut, även på läger, säger han och garderar sig:

– Det är viktigt att ha flexibilitet. Prio i år är att försöka hålla mig så frisk som möjligt, att försöka ta det lite lugnare hemma och träna mer borta, hittills har jag haft ganska jämn belastning i träningen hela tiden.

– Det här är en satsning utan kompromisser. Falun-VM var inte optimalt, jag var sjuk lång tid innan. I Lahtis hoppas jag ska kunna göra bättre från mig.

Olssons facit i Falun-VM 2015: Guld på 15 kilometer, brons på femmilen och silver i stafetten.