Sport Sport-topp

Omdiskuterad straff avgjorde premiär

Malmö FF:s Jo Inge Berget klappas om efter att ha slagit in straffen till 2–1 mot Norrköping i den allsvenska premiären.
Malmö FF:s Jo Inge Berget klappas om efter att ha slagit in straffen till 2–1 mot Norrköping i den allsvenska premiären.

Straff eller inte?Det var den stora frågan när Malmö FF premiärvann (3–1) mot det regerande mästarlaget IFK Norrköping.– Jag tycker inte det var straff, säger mittbacken Andreas Johansson om domslutet som ledde till MFF:s avgörande 2–1-mål.

Med kvarten kvar av den allsvenska fotbollspremiären mellan Malmö FF, mästarlaget 2013 och 2014, och IFK Norrköping, fjolårets guldlag, petade MFF-anfallaren Markus Rosenberg bollen förbi Andreas Johansson i gästernas mittlås. Domaren Stefan Johannesson dömde straff, men var Norrköpingskaptenen ens på Rosenberg?

– Min uppfattning är att jag inte rör honom, säger Johansson.

"Mest bara akta mig"

En tveksam straff, säger Rosenberg själv.

– Han kommer med full fart och jag vill mest bara akta mig. Sedan dömer domaren straff och det är hans bedömning. Min bedömning är att den är väldigt tveksam. Han touchar mig lite, men sedan kanske det inte är någon straff, säger MFF-kaptenen.

Jo Inge Berget skickade distinkt in 2–1-målet bakom David Mitov Nilsson – ett mål som avgjorde stormatchen inför 21 085 åskådare på Swedbank Stadion. Men skulle inte Norrköping ha haft en chans på kvittering från straffpunkten fem minuter före full tid? Då trycktes inhopparen Joel Enarsson ner i straffområdet av Rosenberg.

– Jag tycker att det är en klar straff. Det är en bra tryckare i ryggen han får där Joel, säger Andreas Johansson.

Norrköpingsmanagern Janne Andersson:

– Jag är inte rasande, ni behöver inte skriva att jag är jättearg. Men jag bara konstaterar att vi kan vara överens om att det var några tveksamma situationer som vi inte fick med oss, säger Andersson.

Rosenberg:

– Det är sådant som händer hela tiden i straffområdet, säger Rosenberg.

– Den första vi får är väldigt tveksam, men det är den situationen också.

"Malmö klart bättre"

Spelmässigt var det ingen guldglimrande tillställning, men det syntes att det var två allsvenska topplag som gjorde upp. MFF var dock under första halvlek oväntat darrigt och slarvigt.

– Första 20 minuterna ser det ut som att vi inte har spelat fotboll förut. Norrköping spelar ett fantastiskt kontringsspel, säger den nye danske MFF-tränaren Allan Kuhn.

– Vi presterade en bra fotboll i första halvlek. I andra halvlek tycker jag att Malmö är klart bättre, säger Andreas Johansson.