Nyheter Sverige

Omedelbart stopp för Blå tåget

Nu stoppas trafiken med Blå tåget. Arkivbild
Nu stoppas trafiken med Blå tåget. Arkivbild

All järnvägstrafik med Blå tåget ställs in med omedelbar verkan. Transportstyrelsens beslut att återkalla säkerhetsintyget för Skandinaviska Jernbanor står fast också efter bolagets överklagande och begäran om inhibition.

Ärendet lämnas nu till Förvaltningsrätten.

– Vi har inte funnit någon anledning att ändra oss på någon punkt med anledning av bolagets överklagande. Vårt grundbeslut står fast, säger Emma Bengtsson, tf chef för sektionen järnvägsföretag vid Transportstyrelsen, till TT.

Trafiken med Blå tåget och Gröna tåget stoppas omgående och bolaget betalar nu tillbaka pengar till kunder som bokat biljetter.

– Vi är självklart besvikna. Jag har inga exakta siffror på vad det kostar oss men det är helt klart kännbart. Det är ju den här säsongen som resandet är som störst, säger Peter Schmidt, ordförande i styrelsen för Svenska Jernbanor.

I sitt överklagande tillbakavisar bolaget den kritik som Transportstyrelsen riktat mot bland annat den bristande kontrollen av personalens utbildning, kompetens och hälsa. Bolaget anser att Transportstyrelsens bedömning varit inkonsekvent och att man mötts av "en oväntad aggressiv ton".

– Vi anser att Förvaltningsrätten bör ta våra synpunkter under kraftigt övervägande och hoppas självklart att få rätt att fortsätta köra på sikt, säger Peter Schmidt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset