Sport

Omställningar viktigt för Sverige

Albin Ekdal, närmast kameran, vet hur Italien ska besegras.
Albin Ekdal, närmast kameran, vet hur Italien ska besegras.

Taktiken är redan klar.Nu gäller det bara för Sverige att genomföra strategin på Stadium Municipal i Toulouse.– Vi måste spela kreativt och ha snabbt passningsspel för att luckra upp deras försvar, säger mittfältaren Albin Ekdal inför mötet med Italien.

Spelarna var tydliga med två saker efter 1–1-matchen mot Irland: Prestationen på Stade de France var inte tillräckligt bra – men tillräcklig för att ha goda förutsättningar inför fortsättningen av gruppspelet.

För att vara säkra på att få spela åttondelsfinal krävs det, enligt spelarna, ytterligare tre poäng.

Om de spelas hem mot Italien på fredag eller Belgien på onsdag spelar ingen roll. Men om landslagsspelarna själva får välja är svaret givet. Full poäng från matchen i Toulouse är att föredra.

Hyllar backlinjen

För att lyckas med det har två tidigare Italien-proffs hittat dyrkarna för att luckra upp Juventus-kvartetten – Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini – som leder Italiens defensiv.

– De har kanske den mest sammansvetsade backlinjen i hela EM, säger Albin Ekdal, som spelade i fyra olika Serie A-klubbar under perioden 2008–2015.

– Vi kan låta Italien ha lite boll. Det är inte det snabbaste laget med boll. De är bra på att hålla i den, men det går inte jättesnabbt. Håller vi positionerna tror jag att vi kan försvara oss bra och kontra på det.

För Sverige handlar det om att slå till snabbt när situationerna uppstår.

Ett, två tillslag. Max. Sedan måste bollen vara på väg framåt för att kunna utnyttja ytorna som – förhoppningsvis – uppstår vid Italiens trebackslinje.

"Tidiga inlägg"

Andreas Granqvist, mittbacken som spelade med Genoa 2011–2013, är inne på samma taktiska upplägg.

– När de försvarar djupt blir det en fembackslinje, de ligger tajt och jobbar hårt för varandra. Vår största möjlighet blir när vi vinner boll och de ligger högt upp med deras "wingers". Då har vi utrymme att komma runt på kanterna, slå tidiga inlägg och komma in bakom dem, säger han.

31-åringen jämför Italien med Danmark och tror att italienarnas spel passar Sverige bättre än vad Irlands gjorde.

– Vi låg otroligt starkt i defensiven och kunde utnyttja det när vi vann bollen i bra lägen. Jag tror att Italien spelar lite som Danmark, possession-fotboll, och vill hitta kombinationsspel centralt, säger Andreas Granqvist.

– Jag hoppas vi kan skrälla och göra ett bra resultat och få med oss de poäng som vi behöver.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset