Nyheter Sverige

Omstridd analmassör stoppas

En svensk läkare, som under många år uppmärksammats för att bland annat ha försökt bota patienters åkommor genom analmassage, har fått sin legitimation återkallad. Arkivbild.
En svensk läkare, som under många år uppmärksammats för att bland annat ha försökt bota patienters åkommor genom analmassage, har fått sin legitimation återkallad. Arkivbild.

En svensk läkare, som under många år uppmärksammats för att bland annat ha försökt bota patienters åkommor genom analmassage, har fått sin legitimation återkallad.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) begärde att läkarens legitimation skulle återkallas sedan han förlorat den danska legitimation som den svenska grundades på.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds (HSAN) har bifallit IVO:s begäran och återkallar mannens läkarlegitimation.

Läkarens advokat, Björn Gärde, säger till TT att återkallandet har överklagats till förvaltningsrätten.

Flera varningar

Läkaren har under de senaste 20 åren varit verksam i Sverige, Norge och Danmark. SVT rapporterade i höstas att mannen anmälts av både kollegor och patienter för en rad felbehandlingar. Han har varnats flera gånger av HSAN och motsvarande myndighet i Norge och Danmark.

I Sverige varnades han första gången 2003 för att ha behandlat en äldre kvinnas huvud- och kroppsvärk med massage i ändtarmen. Läkaren försvarade sig då med att han utfört 600–1 000 liknande behandlingar med "mycket bra resultat" och hänvisade till en lång rad vetenskapliga artiklar om metoden. HSAN fann dock att behandlingen stred mot "vetenskap och beprövad erfarenhet" och varnade läkaren.

Jobbade i Sverige

Så sent som i somras jobbade mannen, som hyrts in från ett bemanningsföretag, som stafettläkare i Norrtälje enligt norrteljetidning.se. Men när han blev igenkänd fick han omgående sluta.

Mannen förlorade sin läkarlegitimation i Danmark efter att ha utsatt en patient för livsfara då han skulle ge denne en bedövningsspruta vid bröstbenet. I stället stack hål på patientens ena lunga, enligt Danmarks Radio.