Nyheter Världen

Omstridd lag överklagas av prokurder

Ledaren för det prokurdiska partiet HDP, Selahattin Demirtas, under ett tal i det turkiska parlamentet i Ankara i veckan.
Ledaren för det prokurdiska partiet HDP, Selahattin Demirtas, under ett tal i det turkiska parlamentet i Ankara i veckan.

Turkiets parlament har godkänt en kontroversiell lag som enligt kritikerna syftar till att möjliggöra åtal mot oppositionella parlamentsledamöter. Det pro-kurdiska partiet HDP lovar att överklaga beslutet.

Lagförslaget röstades igenom av 376 av 550 ledamöter i det parlamentet under en avgörande omröstning på fredagseftermiddagen. Röstsiffran, över två tredjedels majoritet, innebär att lagen kan antas direkt efter ett formellt godkännande från president Recep Tayyip Erdogan.

Lagen innebär att åtalsimmuniteten för 138 parlamentsledamöter från alla politiska partier upphävs.

Enligt HDP är regeringens syfte att öppna för att kunna rensa parlamentet från prokurdiska ledamöter. Partiets representanter kan riskera åtal efter anklagelser om kopplingar till, eller verbalt stöd för, den terrorstämplade PKK-gerillan.

HDP:s partiledare Selahattin Demirtas säger att den nya lagen är ett sätt för Erdogan att ytterligare befästa sin maktställning och att hans parti kommer att överklaga beslutet i landets konstitutionsdomstol.

Lagen väcker även oro i omvärlden. En talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon kommer att lyfta frågan under ett möte med Erdogan under nästa vecka.