Nyheter Världen

Omstridd ukrainsk riksåklagare petad

Ukrainas sparkade riksåklagare Viktor Sjokin utsattes så sent som i november i fjol för ett mordförsök. Arkivbild.
Ukrainas sparkade riksåklagare Viktor Sjokin utsattes så sent som i november i fjol för ett mordförsök. Arkivbild.

Ukrainas parlament har godkänt den omstridde riksåklagaren Viktor Sjokins avgång. Beslutet fattas samtidigt som förhandlingar om en regeringsombildning i Kiev går in i ett slutskede.

Sjokin har av Ukrainas allierade i väst sedan länge pekats ut som en bromskloss när det gäller korruptionsbekämpningen i landets rättsväsende.

Frågan om korruption och svårigheter att få reformer genomförda har bland annat lett till att Internationella valutafonden (IMF) ställt in utbetalningar av nödlån till det krigshärjade landet.

Under påskhelgen har det kommit tecken på att ledande ukrainska politiker är på väg att skapa en ny regeringskoalition. Enligt ett förslag som har presenterats av premiärminister Arsenij Jatsenjuks parti Folkets Front ska det bland annat innebära att parlamentets talman Volodymyr Hrojsman, politiskt knuten till president Petro Porosjenko, blir premiärminister.

Julia Tymosjenkos parti Fosterlandet har uppgetts ingå i koalitionen, som även ska ha stöd av Porosjenkos parti.

Men inför parlamentet på tisdagen sade Tymosjenko att det finns minst 15 kategoriska villkor som måste uppfyllas för att hon ska medverka i en ny regeringskoalition.

Misslyckas koalitionsbildningen riskerar Ukraina att kastas in i nyval.