Nyheter Världen

Omstridde Livingstone stängs av

Londons före detta borgmästare Ken Livingstone.
Londons före detta borgmästare Ken Livingstone.

Det brittiska oppositionspartiet Labour har stängt av Londons före detta borgmästare Ken Livingstone i väntan på en utredning.Detta sedan Livingstone påstått att Adolf Hitler till en början stödde sionismen.

– När Hitler vann sitt val 1932 var hans politik att judar skulle flyttas till Israel. Han stödde sionismen innan han blev galen och mördade sex miljoner judar, sade Livingstone i en radiointervju med BBC.

Den omstridde Livingstone rörde genast upp känslor i partiet med uttalandet – som var ett försvar av partikamraten och parlamentsledamoten Naz Shah. Hon har i sin tur publicerat grovt antisemitiska uttalanden på sociala medier 2014 – något hon bett om ursäkt för – innan hon kom in i parlamentet.

Kräver uteslutning

Livingstone är nu avstängd i väntan på utredning. Men över 20 av Labours parlamentariker har krävt av partiledaren Jeremy Coburn att Livingstone utesluts ur partiet.

Sadiq Khan, partiets kandidat till att bli nästa borgmästare i London, kallar Livingstones uttalande "förskräckligt" och "oursäktligt".

– Det får inte finnas plats för detta i vårt parti, tillägger han.

Labour-parlamentarikern John Mann klargjorde sin syn på Livingstone:

– Han är en nazistförsvarare och han är en ännu värre historiker än politiker.

Blåsväder förr

Den konservative premiärministern David Cameron säger att Labour uppenbarligen har ett problem med antisemitism.

Mark Regev, Israels ambassadör i Storbritannien, skriver på Twitter att han inte vet vilket som är värst, att "förvränga Hitlers målsättningar eller anklaga hans judiska offer för att vara hans partners".

Livingstone – kallad Röde Ken – har varit i blåsväder förr. 2005 liknade han en judisk journalist med en koncentrationslägervakt och stängdes under en tid av som Londons borgmästare. Han har också kallat USA:s förre president George W Bush för "det största hotet mot liv på jorden".