Nyheter Världen

Omtalad Trumpintervju sänds

Tv-kanalen Fox News ankare Megyn Kelly vid en republikansk debatt i januari som presidentkandidaten Donald Trump hoppade av, i protest mot att Kelly var moderator. Arkivbild.
Tv-kanalen Fox News ankare Megyn Kelly vid en republikansk debatt i januari som presidentkandidaten Donald Trump hoppade av, i protest mot att Kelly var moderator. Arkivbild.

I natt är det dags. Den i USA så haussade "försoningsintervjun" mellan tv-ankaret Megyn Kelly och presidentkandidaten Donald Trump sänds. Därmed fortsätter Trumps kvinnosyn att vara i fokus.

– Du kommer att se sidor av honom du inte sett förut. . . I stort är tonen hövlig, men det finns stunder då människor kan känna sig lite obekväma, säger Kelly till tv-kanalen ABC News inför sändningen.

Utdraget bråk

Fox News programledare Kelly har varit förstasidesstoff sedan en debatt mellan de republikanska aspiranterna i augusti, då hon frågade Trump om hans kvinnosyn. Det ledde till en ordväxling som fortsatte på Twitter. Den kontroversielle affärsmannen attackerade journalisten genom att skriva "det kom blod ur hennes ögon, blod över alltifrån" vilket väckte ilska bland både Republikanerna och Demokraterna och hos många kvinnoorganisationer.

Trump, känd för sin bufflighet, har även kallat Kelly för "bimbo". I januari hoppade han av Fox News republikanska debatt då han inte fick gehör för sitt krav att Kelly inte skulle få moderera direktsändningen. Detta eftersom han ansåg att hon var partisk och inte skulle behandla honom rättvist.

Bästa sändningstid

Men därefter har bråket lugnat ner sig. Och i april fick Kelly i väg en förfrågan om intervjun som resulterat i hennes första specialprogram på bästa sändningstid. Tidpunkten kunde inte ha varit bättre. Trumps kvinnosyn är fortsatt ifrågasatt och i helgen publicerade tidningen The New York Times ett reportage där de frågat ut mer än 50 kvinnor som arbetat i hans närhet, medarbetare som vittnar om såväl sexism som karriäruppmuntran.

– Jag tror att Republikanska kvinnor har tinat upp lite när det gäller Trump, säger Kelly till ABC News men lägger till att det återstår att se hur Trumps ordval rörande kvinnor, inklusive henne själv, påverkar väljarna.

Mary Altaffer/AP/TT
Republikanen och presidentkandidaten Donald Trump har låtit sig intervjuas av tv-kanalen Fox News ankare Megyn Kelly – som han bråkade offentligt med under stora delar av fjolåret. Arkivbild.