Nyheter Världen

Omtvistat fall mot Apple läggs ned

Det amerikanska justitiedepartementet lägger fallet med att tvinga Apple att hjälpa det att låsa upp en Iphone. Arkivbild.
Det amerikanska justitiedepartementet lägger fallet med att tvinga Apple att hjälpa det att låsa upp en Iphone. Arkivbild.

Det amerikanska justitiedepartementet lägger ned det omtvistade fallet med att tvinga Apple att hjälpa det att låsa upp en Iphone. Mobilen är kopplad till ett pågående narkotikafall i New York.

Enligt åklagare i fallet mot Apple har justitiedepartementet fått ett lösenord av en person och tillgång till bilder, meddelanden och annan data i den aktuella telefonen.

IT-jätten har vägrat från dag ett att ge justitiedepartementet tillgång till mobilen – den hävdar bland annat att det skulle skapa en bakdörr som skulle ge myndigheter tillgång till innehållet i miljontals telefoner.

En federal domstol i New York kom i februari fram till att Apple inte behövde hjälpa myndigheterna att få tillgång mobilen vilket ledde till att justitiedepartementet överklagade.

Konflikten liknar den mellan federala polisen FBI och Apple i Kalifornien. Myndigheterna försökte då tvinga Apple att öppna en Iphone som tillhörde Syed Farook som tillsammans med sin hustru Tahfeen Malik sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december förra året. Men Apple vägrade.

Det hela slutade med att FBI betalade professionella hackare drygt 8 miljoner kronor för att bryta sig in.