Nyheter Toppnyheter Världen

Omvärlden fördömer kuppförsöket

Sveriges statsminister Stefan Löfven fördömer kuppförsöket i Turkiet. Liknande reaktioner kommer från andra delar av världen.

TT/AP Alamy TT

Statsminister Stefan Löfven är en av dem som fördömer statskuppen i Turkiet.

– Att militärer försöker kullkasta demokratin och de demokratiskt valda och våldföra sig på konstitutionen, på folkrätten, det är förkastligt, säger Löfven till TT.

Ökade spänningar

Kuppförsöket har spätt på spänningarna i den redan oroliga regionen. Turkiet och president Recep Tayyip Erdoğan har en nyckelroll för att läget inte ska försämras och därför är det viktigt att läget snabbt stabiliseras, anser Löfven:

– Nu ligger det på alla, inklusive presidenten, att inte bidra till att öka spänningarna utan bidra till mer av försoning och sammanhållning i Turkiet.

Utrikesminister Margot Wallström är inte förvånad över utvecklingen:

– Vi har sett en polarisering och oroande tendenser i Turkiet under en längre tid. Militärkupper för att lösa politiska problem är inget som EU-gruppen förespråkar. Kuppen kan stärka president Erdogans kort och få honom att förändra konstitutionen och ytterligare begränsa yttrandefriheten, varnar hon.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer kuppförsöket och understryker det turkiska folkets rätt att välja ledare.

– Det är tragiskt att så många människor dödades i kuppförsöket. Blodbadet måste stoppas nu, säger hon.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar till en snabb återgång till det normala. Tusk säger också att konsekvenserna av det pågående händelseförloppet blir avgörande för EU:s relationer med Turkiet.

– Det finns all anledning för EU att ha en bra dialog med de demokratiskt valda ledarna i Turkiet. Det samarbetet är betydelsefullt inte minst för alla de flyktingar som finns i Turkiet, säger han.

Hyllar turkarna

Vita huset säger att "alla parter i Turkiet bör stödja den demokratiskt valda regeringen". FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon uppmanar till en snabb och fredlig återgång till "civilt styre".

Natochefen Jens Stoltenberg hyllar de turkar som gick ut på gatorna under natten och som kan ha spelat en viktig roll i att avvärja kuppen, rapporterar AFP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset