Nyheter Sverige

Omvandla oron till handling

Barn som utsatts för exempelvis sexuella övergrepp larmar sällan direkt till någon vuxen. ARKIVBILD.
Barn som utsatts för exempelvis sexuella övergrepp larmar sällan direkt till någon vuxen. ARKIVBILD.

De flesta barns naturliga instinkt är att inte berätta, enligt psykologen Åsa Landberg.Men det finns tips och råd som ökar sannolikheten för att övergrepp mot barn blir kända.

När det kommer uppgifter om övergrepp blir många föräldrar oroliga. Åsa Landbergs råd är att hålla huvudet kallt inför barnen.

– Det är naturligt att bli nervös och rädd men det får man ge utlopp för ihop med andra vuxna, säger hon.

Misstänker man övergrepp slår man givetvis larm men sedan är det upp till andra att reda ut vad som hänt. Själv får man försöka att fokusera på barnets mående och inte vara rädd för att efterfråga hjälp även för egen del om det behövs.

För den som blir orolig men inte misstänker att det egna barnet är utsatt kan det vara en god idé att omvandla sin oro till handling. Prata med barnet om hemligheter. Hemlisar man mår bra av får man behålla för sig själv. Hemlisar man mår dåligt av är det bättre att berätta om. Det naturliga för de flesta barn är att göra tvärtom. Återkom därför till detta med jämna mellanrum.

Prata också om barnets självbestämmande över sin egen kropp och om vilka områden som är privata. Om barnet är fyra-fem år eller äldre kan du prata om att det finns personer som tar på barn fastän de inte vill.

Åsa Landberg jobbade tidigare för Rädda barnen. Nu representerar hon Stiftelsen Allmänna Barnhuset.