Sport

On Track Piraten till Olympiatravet

Johnny Takter kvalade in till Olympiatravet med On Track Piraten. Arkivbild.
Johnny Takter kvalade in till Olympiatravet med On Track Piraten. Arkivbild.

On Track Piraten blev förste vinnare av uttagningslopp till Olympiatravet. Därmed är han klar för final på Åby om en månad där vinnaren får 1,5 miljoner kronor.– Underbart att vara i final redan nu. Olympiatravet har varit årets första stora mål, sade tränaren Hans Strömberg.

Lördagens seger var den fjärde i rad i den högsta klassen för On Track Piraten. Johnny Takter hittade en bra position som tvåa i andraspår och åttaåringen avgjorde rätt så enkelt efter en stark långspurt i tredjespår. Segertiden fina 1.11,6 över medeldistans.

– Hästen var lika bra som alltid. Jag var inte säker på utgången men han var väldigt stark sista biten mot mål, sade Johnny Takter.

Åbytravet har bjudit in Your Highness till Olympiatravets final den 30 april. Det svenska stoet tränas numer i Frankrike av Fabrice Souloy och har tagit fyra raka segrar på Vincennes i vinter.

Sedan tidigare är fjolårsvinnaren BBS Sugarlight klar för final. Övriga uttagningslopp körs på Axevalla 9 april, Jägersro 16 april och Umåker 23 april.

Ska tjäna euro

Ochongo Face var en av flera starka V75-finalvinnare på Solvalla. Erik Lindegren körde tidigt fram utvändigt ledaren och hade sedan full koll på läget. Segertiden 1.12,2.

– Han är oerhört stark och jag litade helt på min häst. Det var extra skönt att vinna och få visa upp honom i så fin form. Nu ska hästen till Fabrice Souloy i Frankrike och jag hoppas han kan tjäna lite euro där nere eftersom jag är med och äger Ochongo Face. Samtidigt känns det lite vemodigt när bästa hästen lämnar stallet, sade en rörd Erik Lindegren.

Veijo Heiskanen har hyllat Fridericus ända sedan han kom till stallet för ett halvår sedan. Efter en seger på Åby förra månaden sade finländaren att han tror att Fridericus kan trava 1.09,5 på kort distans i sommar.

Många reagerade på det något kaxiga uttalandet men Heiskanen ser ut att få rätt. I Silverdivisionsfinalen vann Friderico på 1.12,2 över medeldistans i imponerande stil. På kort distans (1 640 meter) i sommarväder kan den tiden förbättras med två sekunder och då är den tyskfödde sexåringen nere på 1.10-tider.

Inget maxlopp

Segerloppet var heller inte maximalt för Fridericus som fick offra en hel del för att få spets. Dessutom tvingades han försvara täten efter ett varv mot andrahandsfavoriten Scellinio Luis och Erik Adielsson.

– Jag var inte med när Erik kom. Hann tänka att fan, ska jag förlora loppet för att jag sitter och sover. Vi lyckades behålla täten efter ett riktigt speedryck och sedan var det starkt av honom att hålla undan. Jag ger Fridericus 10 poäng av 10 möjliga i dag, det är en otroligt bra häst, sade Heiskanen.